60 сигнала за битото 3-годишно дете в ДАЗД

60 сигнала за битото 3-годишно дете в ДАЗД

Държавна агенция за закрила на детето е получила около 60 сигнала за битото 3-годишно момиченце от Перник. За случая се разбра от клип в социалните мрежи, от който се вижда как малтретира детето си, защото бащата не ги обичал.

„Само за един ден – на 19 юли, през националната телефонна линия за децата, която се управлява от Държавната агенция за закрила на детето, получихме 30 сигнала за този случай. Почти толкова бяха и през сайта на агенцията.”, обясни Георги Иванов, експерт ДАЗД. Той допълни, че сигналите на 116 111 се увеличава броят на децата, които се обаждат за съвет и възрастните, които имат доверие към линията.

След сингалите от агенцията са реагирали и изведели детето в полицейска закрила и да се настани в център от семеен тип. Във видеото се вижда как детето отива да целуне ръката на майката. „То е научено да прави това, станало е поведенчески модел.”, допълни Иванов. В момента то вече е приемно семейство. Работи се и с родителите на момичето. 

Видеото беше качено в неделя от Вероника Латева. Тя обясни, че е предприела това, след като приятел на бащата на детето ѝ го праща и моли да го популяризира сред нейните последователи. „Това не е единственият клип, в който тя прилага насилите. В тях тя налага насилие, постоянно тормози детето, казва, че бащата не я обича и затова тя ще си понесе последствията.”, разказа Латева. Тя посочи, че имало и хронологии, в които майката обяснявала на бащата и приятелите му как определен бог имал връзка с богинята Ищар и той наказвал със смърт децата, заради това, че бащата е неверник. „Тя иска да направи детето жертвоприношение”, каза Латева. Експертът в ДАЗД допълни, че бащата не е подавал сигнали за насилие срещу детето му. Момичето сподели, че последно е виждала майката на момичето преди две години. Тогава тя се е грижела страхотно и за двете си деца. Преди 1 година обаче се била замесила с нова религия.

4-5 са клипчетата с насилие над детето, майката отглеждала добре детето до преди година, когато става прекалено набожна и се променя,е обяснил мъжът с когото тя живее на семейни начала. През нова адвокат Пламен Борисов, пък обяви че случаят с битото дете, не е единичен, но е станал публичен заради социалните мрежи. Клипът обаче, който показа насилието, не може да бъде доказателство в съда, обясни още адвокатът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.