План-приемът след 7-и клас за следващата учебна година предвижда близо 60% от паралелките да са професионални. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на среща с представители на образователната общност и на едни от най-големите фирми в преработвателната сфера у нас при посещението си в общините на Средногорието.

Според него по този начин ще се постигнат стойностите от преди 30 години. Вълчев заяви, че професионалното образование трябва да осигури в следващите десет години достатъчно кадри за технологичните отрасли в сферите на електрониката и мехатрониката, добивната индустрия и други. Поради тази причина МОН ще продължи да създава всички условия за финансиране на обучение по професии с очакван недостиг на пазара на труда.
Министър Вълчев посочи, че включването в дуална форма на обучение в Средногорието гарантира възможности за професионална реализация и видимо се разраства през последните години. Предприятията за поредна година са заявили желание за обучение на ученици от три специфични за региона специалности - „Машини и съоръжения за заваряване“, „Машини и системи с цифрово-програмно управление“ и „Електрообзавеждане на производството“.
В разговорите с учители от Златица и Пирдоп просветният министър подчерта, че МОН ще продължи за изпълнява поетия от правителството ангажимент за повишаване доходите на учителите, както и за намаляване на административната тежест. По-късно министър се срещна с педагози от СУ „Любен Каравелов“ от Копривщица, които поставят акцент върху иновациите, особено в работата с роботи и компютърно моделиране. Вълчев разговаря и с учителите от основните училища в селата Антон, Чавдар и Мирково, с които бяха обсъдени възможностите за привличане и обхващане на учениците в образователната система, както и за използване на иновативни подходи в тази посока. В разговорите бяха споделени положителни практики.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Владика припомни годишнини, засади дръвче на Аязмото

Две важни дати за историята на православната  църква припомни старозагорският митрополит Киприан , който отслужи в катедралния храм „Свети Николай“ и пред паметника на дядо Методий благодарствени литургии по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия и 125 години от засаждането на първото дръвче за бъдещия парк Аязмото край Града на липите.

Ограничават за 3 март движението към Шипка

Ограничения за двупосочното транзитно преминаване на автомобили през шипченския проход на 3 март заради честванията на върха наложиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

От 6,00 до 14,00 часа ще се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от Габрово и  Казанлък към върха, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на ОД на МВР-Габрово и ОД на МВР-Стара Загора. От 14,00 до 18,00 часа автомобилите  ще преминават еднопосочно от върха към двата града.

“Овча купел” с метро в края на есента

Жителите на столичния район “Овча купел” ще се качат на метро в края на есента. Това стана ясно при инспекция на кмета на София Йорданка Фандъкова и шефа на “Метрополитен” Стоян Братоев в метродепото в “Обеля”.