60% от учителите застрашени от бърнаут

60% от учителите застрашени от бърнаут

Възстановяват ги с нова национална програма

Над 60 процента от учителите в България са застрашени от т.нар. прегаряне, стана известно на национална конференция, посветена на темата, организирана от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" по проект. За да могат педагозите да се възстановят от стреса, ще бъде създадена нова национална програма за рехабилитация и възстановяване.

„Тя ще бъде като един от компенсаторните механизми за преодоляване на т.нар. бърнаут, характерен за съсловието.“, обясни д-р Юлиян Петров - председател на синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Според него социалните политики, насочени пък учителите, ще допринесат към привличането и задържането на специалистите в сферата на образованието. „Идеята е одобрена от всички партньори, като на първия етап от програмата ще се възползват учителите в по-напреднала възраст.“, уточни Петров.

Във форума взеха участие образователният министър Красимир Вълчев и социалният министър Деница Сачева, които посочиха как държава подпомага учителите. Сачева припомни, че промените в Кодекса на труда, които трябва да бъдат приети до края на месеца, е заложено педагогическите специалисти да имат възможност да се пенсионират по-рано по собствена преценка. Според нея един от изводите от проучването е, че сред учителите липсват компетенции как да се справят със стреса, как по-добре да управляват времето, с което разполагат, и съчетанието между личния и професионалния живот.

„Петнадесет са факторите, които влияят на стреса при учителите преди и след пандемията от COVID-19. Сред тях е темата за ангажираността на учениците, взаимодействието с родителите, административната тежест, психоклимата и социалното партньорство“, коментира пък Вълчев. Той подчерта, че са отменени тематичните разпределения като задължителни, за да се намали административната тежест, а препоръките към регионалните управления на образованието и директорите са да насърчават креативността и иновативността на преподавателите. Просветният министър припомни, че догодина средствата за възнаграждение на учителите ще бъдат един милиард триста и осемдесет милиона лева повече спрямо 2017 година.

Нов момент в Колективния трудов договор за педагозите пък е сключването на споразумение между родителите и учителите за ясни и по-строги правила по отношение на дисциплината в училище. „Документът не е задължителен, а целта е да се създаде разговор и взаимна подкрепа при възпитателната функция на училището“, отбеляза министър Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.