60% от учениците обратно в клас, без изпитвания първата седмица

60% от учениците обратно в клас, без изпитвания първата седмица

60% от всички ученици са подали заявка, че искат да бъдат тествани понеделник и ще бъдат в клас следващата седмица. Това обяви образователният министър акад. Николай Денков пред БНР. Той призова учителите да не изпитват първата седмица и заяви, че ако е необходимо ще издаде заповед.

Министърът обясни, че големият проблем на онлайн уроци е натрупването на социална изолация, а не пропуските в учебния материал. Затова и първите 1-2 седмици от присъственото обучение трябва да отидат за социализация на децата.Акад. Денков призова учителите да не започват с изпитването на учениците, защото част от техния стрес за връщане на училище е очакването, че те бъдат изпитани за няколко дни по всички предмети.

„Ако действително не престане това нещо като стрес върху децата, ако трябва ще издам заповед, че първата седмица не трябва се изпитва. Това не е нормално. Тези деца да се откъснали от средата и има нужда да се видят, да се адаптират. Първо трябва да се направи преговор, за да види дали са изостанали. След това ги подлагайте на този тип стресови ситуации. По-важно е да се почувстват комфортно в училище, отколкото да им бъде писана веднага оценката”, категоричен е министърът. По думите му дефицитите не се компенсират с изпитване още през първия или втория ден.

За тестването на Никулден има тестове за всички ученици и тези с попълнени декларации ще могат да се върнат в клас понеделник или вторник, ако не са успели да се организират за 6-и декември. Министърът очаква преди празниците да се върнат повече деца в клас. Той призова всички да се възползват от по-ниската вълната вълна в момента и да се ваксинират. „Следваща вълна ще дойде и как ще премине тя зависи от нашата подготовка сега”, каза той. По последни данни 46% от педагозите са ваксинирани, а 12,5% от големите ученици имали сертификат.

В склада в момента има 86660 теста, но МОН има уверението на МЗ, че се чакат няколко стотин хиляди, които би трябва да стигнат за цялата система за 13-и.

Акад. Денков има и предложение към МЗ. „Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта в тази възрастова група, колко са тестовете в училище и на тази база да се взема решени”, обясни той.

Преди седмица здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че следващите поръчки на тестове ще се правят от МОН. Акад. Денков обаче разясни, че това няма как да се случи, тъй като по два закона се казва, че тестове от този тип се правят с държавни поръчки за медицински изделия. МОН е изпратило и писмо до МС да изтълкува думите на Кацаров и те също категорични,че трябва МЗ да ги поръчват.

Акад. Денков призова посланията, които идват от двете министерства да бъдат проверявани. „Безотговорно е да кажеш, че всичко е на лице в понеделник да почнат, а да няма възможност”, заяви той, навярно визирайки изказването на д-р Кацаров от преди месец, с което искаше да върне начален етап още на 8-и ноември, въпреки че нямаше осигурени тестове.

Акад. Денков определи като възможност участието си в бъдещото правителство. „И да съм в състава, да не съм в състава на новото правителство аз ще бъдат, надявам се, доволен от това, което правя. Аз съм готов да работя с тях, но едно коалиционно споразумение изисква много компромиси. И те знаят чудесно, че ако трябва да се нареди по друг начин пасианса, аз отново ще им помагам, ще помагат и на следващия министър, няма никаква драма в това”, заяви той.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.