60% от поисканите отсрочки са за потребителски кредити

60% от поисканите отсрочки са за потребителски кредити

На 22 юни изтича срокът за отлагане на изплащането на заемите

60 на сто от поисканите отсрочки за плащане на вноски са за потребителски кредити. На второ място са жилищните кредити с 19% дял, а трети са исканията за отсрочване на вноски по кредитна карта (14%). Това показва проучване на специализирания сайт за сравнение на депозити и кредити moitepari.bg.

За кандидатите предпочитан период за отсрочване са максималните 6 месеца. За това време те са поискали да не внасят лихви и главници. Над една трета от анкетираните или 38% признават, че имат задължения за изплащане, но не са поискали отсрочка, понеже към момента имат възможност да покриват заемите си. Според експертите това означава, че


българите имат заделени средства


и добра финансова култура. Това показва, че доходите им не са толкова силно засегнати или че се спазва здравословно ниво на задлъжнялост спрямо месечния доход.

Други 34% са отговорили, че имат затруднения при погасяването на дълговете си. Половината от тях са поискали отсрочка, а другата половина възнамеряват да го направят. Данните сочат, че банките бързо одобряват исканията за отсрочка, но някои клиенти се отказват.


Над една трета вече са с одобрени документи


или около 35% от анкетираните. Други 35 на сто пък все още чакат отговор, а 29% не са получили отсрочка. Причината за отказан мораториум най-често за закъснели вноски по кредитни карти или други задължения. Това води до лоша кредитна история и рейтинг, което също отказва банките да дадат отсрочване. Друга причина е недостатъчно голям спад в приходите. Има и случаи, в които клиенти сами се отказват от офертата, тъй като условията са неизгодни.

Половината от анкетираните смятат, че мораториумът ще помогне да се стабилизира финансовото им положение. Другата половина имат по-песимистични нагласи, като считат, че гратисният срок няма да помогне за стабилизиране на техните финанси, както и че не могат да преценят. Проучването се проведе в периода 8 до 11 май, като анкетираните са 373 респонденти. По последни данни към 15 май отсрочените кредити са 57 000. Получените от банките искания от фирми и граждани са над 76 000. Крайният срок за кандидатстване по мярката е 22 юни 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.