60% от жертвите на престъпления не подават сигнал в полицията

60% от жертвите на престъпления не подават сигнал в полицията

Повече от половината жертви на престъпления не подават сигнал в полицията, сочат данни от национално изследване на престъпността на Центърът за изследване на демокрацията. Изводите са поместени в доклада "Тенденции на престъпността в България 2010-2020 година".

"Данните показват, че има един устойчив спад на престъпността от 2010 година насам. Той се регистрира и от полицейската статистика, регистрира се и от провежданите от нас през годините изследвания", каза д-р Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

В периоди на икономическа и политическа криза има скок на престъпленията, допълни Русев:

"През 2021 се очаква скок в престъпността. За 2020 още не се вижда, има някои първи симптоми в края на годината, но 2021, 2022 година вероятно може да очакваме отново скок в битовата престъпност".

Според Русев полицията регистрира само част от престъпленията и има различни причини за съществуването на тази необхватна от полицията престъпност.

"Известен дял от гражданите въобще не заявяват, че са станали жертва на престъпление поради различни причини. Счели са, че престъплението не е достатъчно сериозно, нямат доверие в полицията, че ще направи нещо или друга причина. Голям дял от тази разлика, която ние регистрираме, се дължи на тази незаявена престъпност. По наши изчисления през 2019 година 60% от жертвите на престъпления въобще не са отишли в полицията да регистрират престъпленията".

Ние наблюдаваме осем, често срещани престъпления - нападения и заплахи, престъпления срещу собствеността, кражба, грабеж.

"Като цяло броят на тези престъпления спада, включително през миналата година имаме едни от най-ниските нива за почти всички престъпления, може би единствено изключение правят нападенията, където си има през последните 10 години общо стабилно ниво, което не се променя", подчерта Русев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.