60% от инвестициите в бизнес имоти - български

60% от инвестициите в бизнес имоти - български

За първото полугодие вложенията са достигнали 167 млн. евро

Почти 60% от покупките през първото полугодие на бизнес имоти в България са направени от български предприемачи. Това сочи проучване на инвестиционния пазар на Colliers International.

В него се отчита още, че за първи път от 2 години има обрат в тенденцията и

местните компании отново доминират в този имотен сегмент,

като на тях се падат по-голямата част от транзакциите.

Сделките с имоти, генериращи доход, са предпочитани (53%) пред тези, придобити със спекулативна цел (47%). Във вниманието на инвеститорите са основно парцели за строеж (близо 42% от всички транзакции) и офис площите (32%), следвани от хотели (19%) и други типове площи (8%). Нивата на възвръщаемост1 запазват стойностите си от 2018 г. - за офиси (8%), за търговски площи - 7.25% и 9.5% за индустриални.

Прогнозите на експертите са, че инвестиционният обем в края на 2019 г. ще продължи да бъде по-нисък от този през последните две години, но да надвишава стойностите на годишна база, регистрирани в периода 2009 - 2016 г. Сегментите

с най-голям инвестиционен потенциал са офисни и търговски площи,

при които се наблюдава устойчиво развитие, висока заетост на проектите и стабилни наемни нива. Засиленото търсене и купуване на парцели ще се запази - сигнал, че пазарът се намира във фаза, подходяща за развитие на нови проекти, които в последствие могат да се превърнат в инвестиционен продукт.

Предвижданията от края на 2018 г. за свиване на инвестиционните обеми се реализираха. Общата стойност на инвестиционните сделки към средата на годината е малко над 167 млн. евро. Сред причините за това е недостигът на нов готов продукт за придобиване.

Пазарът на бизнес имоти в България е съсредоточен главно в големите градове на страната. В останалата част от страната интересът е повече към парцели за промишлено застрояване. Инвеститорите предпочитат подобен тип имоти

да се намират в близост до удобни транспортни артерии

и да имат осигурено захранване с електричество и възможност за газоснабдяване. По Черноморието и в другите курортни зони на страната се търсят готови хотели или терени, отредени за изграждането им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.