60% от аварийните ситуации по Дунав са свързани със засядане на кораби

60% от аварийните ситуации по Дунав са свързани със засядане на кораби

Близо 60 на сто от аварийните ситуации в българо-румънски участък на Дунав са свързани със засядане на кораби. Това съобщи в Русе главният секретар на ИА „Морска администрация“ Петър Киров, който е и ръководител от наша страна на българо-румънски европроект за повишаване на транспортната безопасност с общия участък на реката.

През последната година е имало около 50 аварийни ситуации. Освен засядане в критичните участъци, предизвикано най-вече от неспазване на правилата за газене на корабите, е реагирано и при замърсяване на водите. Не е имало пожари, потъване на плавателни съдове, паднали хора зад борда, но такива инциденти са регистрирани в предишни години.

По проекта ще бъдат изградени системи за управление на аварийните случаи в общия участък на Дунав. Тези системи ще се координират действията на всички институции в спасителните дейности – ГД „Гранична полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“ и други, поясни Костов. Ще бъде закупена специализирана техника, която ще се разположи на нашия бряг в Русе и Лом, а на румънския - в Турну Мъгуреле. От българска страна се предвижда до края на 2020 г. снабдяването с две нови несамоходни баржи с оборудване за аварийно-спасителни дейности на обща стойност 1 млн. евро.

„С реализирането на проекта ще се намали времето за реакция при аварийни ситуации и ще се подобри взаимодействието между всички участници в спасителните действия“, обясни главният секретар.

На състоялата се днес в Русе българо-румънска среща са били обсъдени възможностите за взаимодействие с цел повишаване на транспортната безопасност по Дунав. Проектът Danube Safety Net се изпълнява от морските администрации на България и Румъния и е на обща стойност 5 699 612 евро. Продължителността му е 36 месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.