60 на сто от „спящите” акции са на дребни акционери

60 на сто от „спящите” акции са на дребни акционери

60 на сто от притежателите на т.нар. „спящи” акции са дребни акционери. В своята бонова книжка те притежават минимален брой акции – 25 броя.  Това каза финансовият анализатор Десислава Николова в ефира на Нова телевизия.

Според нея една от причините тези акции да са неактивни е, че те не носят голяма доходност. „Собствениците нямат икономически стимул да раздвижат акциите”, коментира Николова. Липсата на информация още в началото на приватизационния процес преди години също води до неглижиране. Така има и хора, които наследяват акции, без те да знаят за това.

За да провери един човек дали има акции, той трябва да се допита до инвестиционен посредник.

По последни данни притежалите на „спящи” акции са около 2.5 млн. души. Очакванията са около 20% от тях или 500 хил. души да се възползват от прехвърлянето още при провеждането на информационна кампания. „Има сериозна опасност останалите 80% да останат пасивни”, каза още Николова.

Припомняме, че в средата на месеца министерство на финансите публикува законопроект за събуждане на акциите. Ако акционерите не прехвърлят дяловете си по клиентски подсметки към инвестиционен посредник, то те ще станат част от специално създаден инвестиционен фонд, в замяна на което лицата ще получат дялове от фонда. Ако до 5 години няма интерес, то ще бъде определена парична равностойност на дяловете, която ще може да бъде получена в рамките на други 5 години. Ако и тогава не се предприемат действия, средствата ще бъдат внесени в държавния бюджет.

Предлага се инвестиционните посредници да освободят от такси и комисионни услугите по прехвърляне на акции. Това включва „Централен депозитар” АД, „Българска фондова борса” АД и други инвестиционните посредници. Идеята е разходите на притежателите на спящи акции да бъдат сведени до минимум. Освен това се предвижда да бъде създадена информационна кампания след влизането на закона в сила.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.