60 млн. лв. от екотаксите за трошки отиват в частни организации

60 млн. лв. от екотаксите за трошки отиват в частни организации

60 млн. лв. от екотаксите за излезлите от употреба автомобили влизат в частни фирми под формата на участие в колективни организации. Държавата пък прибира едва 3 млн. лева, предназначени за Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Именно ПУДООС обаче реализира политиките за опазване на околната среда. Тези данни бяха изнесени днес на среща при омбудсмана Мая Манолова по повод предвижданото увеличение на екотаксите.

От тези такси в частния сектор са влезнали сумите за над 257 000 превозни средства, а в държавата - за 15 000 автомобила. По време на срещата стана ясно още, че за 6 години размерът на плащането е скочил 10 пъти. Сега се готви ново увеличение с до 35 лв. за старите автомобили, както и въвеждането на такси за камиони и автобуси.

„Да се плаща така наречената продуктова екотакса при регистрация на автомобил е нарушение на европейска директива", категоричен е Стоян Немцов, експерт към Сдружението за правна помощ на потребителите. Според него разходите за събирането и рециклирането на излезлите от употреба превозни средства трябва да се поемат от производителите. Нарушение е също, че таксата трябва да се издължи при регистрацията на автомобила, а не при спирането му от движение.

Председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов пък се обяви за отпадането на таксата и каза, че тя няма да реши проблема със закупуването на стари автомобили от Европа. "Протестираме срещу такава такса. Тя трябваше да отпадне още когато влязохме в ЕС. Няма никаква полза от нея, защото броят на старите автомобили се е увеличил с над 60%. Освен това не е е ясно нито къде отиват парите, нито за какво се харчат", допълни Христов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.