60 хиляди души минимум ще атакуват кулинарния фестивал Пендара в събота, който ще се проведе на Женския пазар в столицата, е прогнозата на организаторите Драгомир Димитров от общинско дружество в София и Гергана Кабаиванова от Локал фуд.

Събитието Пендара не е феномен. То е закономерно следствие и част от вълната „фермерски пазари“, които заливат все повече страната и цяла Европа. Само в България са поне 50 местата, където се провеждат фермерски пазари, кулинарни фестове, градски събития, които включват така наречените занаятчийски храни и изделия. Сред тях са известният Фермерски пазар за биологични храни пред Министерството на земеделието и храните, Пендара в Пловдив, така наречените Стрийт фуд фестивал, който е отбелязал миналата година по 10 хил. посещения дневно. Млечният фестивал Момчиловци, Рожен, Луковит, Трън. Този тип пазари стигнаха до морето.
Надежда
В основата си тези събития са отпор срещу властта на търговските вериги, които диктуват пазара на храни. Власт, която изтощава националните малки и средни производители на вкусна и човешка храна от една страна. Като им налага крайно ограничителни условия за достъп до щандовете. И така буквално ги унищожава. От друга те са глътка въздух за потребителите, които копнеят да вкусят чиста и близка до домашните храни.
И накрая това е естествена реакция срещу корпоративния начин на живот, който превзема все повече света.
У нас
В ЕС този тип пазари и фестивали отдавна са не само атракция, а начин на живот и възможност за прехрана на дребния и малък производител. У нас тази вълна се надига от малко повече от десетилетие, като в последните години става все по- осезателна и активна. Въпреки рестриктивните нормативни актове и контрол, които задушават изявата на малките производители в полза на индустриалното. Все повече фермери продават продукцията си изцяло на този тип пазари. Според Гергана Кабаиванова на нея са й известни около 300 души. Те са земеделци, които обикалят пазарите в големите градове и по този начин реализират плодовете на труда си.
София
Безспорно най-големият пазар е София. Десетки производители на различни видове земеделска продукция са коментирали пред „Телеграф“, че само от щандовете на пазара пред МЗХГ реализират всички зеленчуци, плодове, яйца, сладка, лютеници, мед, месо, хляб и др., които са произвели.
Социален феномен
Любопитно е да се научи, че благодарение именно на фермерските пазари все повече хора с иначе смятани за сериозни и доходни професии се посвещават на производството на фермерски храни. Мнозинството са млади хора в сферата на компютърните технологии, счетоводители, учители, има дори и шеф на печатница, разказа Гергана Кабаиванова. При тях не става дума за препитание, а за кауза. Да произвеждат чиста храна. Първоначално за децата и семейството си.
След това решават да работят за обществото. Така фермерските пазари се оказват и истински социален феномен. Той има не само отношение към търговията, а към създаването на обществено полезни блага.

Гергана Кабаиванова: Обучили сме 250 души
да започнат бизнес 

Основната цел на Локал фуд.бг, която е неправителствена организация, е да бъде инкубатор на стартиращи бизнеси за фермерски и занаятчийски храни. Целта ни е да помогнем на хората, като ги обучим, но също и в процеса на регистрация. Помогнали сме на над 250 души от четири години насам. Над 70% от тях са отворили обекти. Основно сме насочени в регистрацията с храните и по-точно сложните случаи и казуси по отношение на БАБХ. В момента този тип фестивали и производство на такива храни е хит в Европа. Наскоро например Испания вкарва дефиниция за местни храни, защото няма официална дефиниция в Европа. Също така различни европейски държави приемат облекчения за производство местни храни. Това може да стане само чрез местното законодателство, защото го има заложено в европейското като възможност.

Счетоводител заряза бюрото и подхвана занаят

Славейко Майски зарязал наскоро счетоводството и се посветил на занаята да прави красиви вещи от рециклирано дърво. Има си ателие S.M.Art Atelier . Той направил това заради усещането за свобода, която му дава новото препитание и за да му е по-широко около врата.
Излага изделията си на различни фестове, включително и кулинарни. Той предлага необичайни и красиви свещници, столове, мебели. Наскоро е започнал да прави сглобяеми къщички от метални сандъци, които след това опакова с дърво.
Обработва само използвано вече дърво. Ако му се наложи да ползва отсечено, извинява се на дръвчето и отива да засади фиданка, в името на хармонията в природата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вирус плъзна по доматите

Френските власти потвърдиха, че силно заразният вирус по доматите (ToBRFV), който засегна няколко европейски страни, е бил регистриран в стопанство в страната, съобщи АФП.

16,3 млн. лв. за винарските изби

Винарските изби ще могат да кандидатстват от 16 март до 10 април 2020 г. по мярка „Инвестиции в предприятия” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г.