60 г. по-късно: Стара Загора вече има улица „Николай Лилиев“

60 г. по-късно: Стара Загора вече има улица „Николай Лилиев“

Улица в нов жилищен квартал на Стара Загора ще носи името на Николай Лилиев, решиха местните старейшини, които единодушно утвърдиха предложение от строителен предприемач.

Решението идва точно 6 десетилетия след кончината на твореца, който малко след раждането си на  26 май 1885 г. остава сирак и заедно със сестра си Божана е отгледан от лелите си Руска и Мина в Града на липите.

Историци и писатели от Града на липите нямат обяснение защо до сега един от най-обичаните български поети се е „разминавал“ с честта неговото име да носи улица или площад. Според едни, предложение в тази посока имало малко след смъртта му, но тогава местната управа го подминала с аргумента, че творчеството му е свързано със символизма и декаденството.

След 10 ноември 1989-а предложението било подновено, но пак останало на заден план под претекст, че има „по-заслужили“ местни автори, а и той не бил живял „достатъчно дълго“ в Града на правите улици и поетите. Освен това вече имало училище с неговото име и „щяло да стане прекалено“.

Едва сега дошъл „ред“ и то най-вече заради аргумента, че без наименование на улицата обитателите на къщите изпитват затруднения с кореспонденцията си.

Междувременно след  дълго отлагане най-после бе направена пълна реставрация на къщата на улица „Парчевич“ №38 , където е прекарал детството си авторът на култовото „Тихият пролетен дъжд звънна над моята стряха, с тихия пролетен дъжд колко надежди изгряха!“, сътворено в далечната 1918 г. В нея предстои да бъдат настанени местното дружество на поетите и учебно студио за отпечатване на графики.

Само преди седмица в центъра на града бе открита композицията „Поетично водно огледало“, в която върху медни листове са стилизирани стихове на 13 поети. Сред тях е и лилиевото „Съмна в сънните градини, всяка капчица роса отразява ведросини, ведросини небеса“, писано точно преди 110 години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.