0

Б ританският вариант на новия коронавирус продължава да се разпространява по целия свят и към миналата седмица е присъствал в 60 държави и територии, с 10 повече отколкото на 12 януари, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес.

Британският вариант на новия коронавирус продължава да се разпространява по целия свят и към миналата седмица е присъствал в 60 държави и територии, с 10 повече отколкото на 12 януари, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес.

Южноафриканският вариант, който, подобно на британския, е много по-заразен от оригиналния щам на коронавируса, се разпространява по-бавно и присъства в 23 държави и територии, или с 3 повече, отколкото на 12 януари, уточнява СЗО в седмичния си епидемиологичен преглед.
Освен това СЗО следи разпространението на два други щама, които се появиха в Бразилия. Единият от тях е открит и в Япония при четирима пристигнали от Бразилия.


"За момента има прекалено малко информация, за да направим оценка" дали тези нови варианти се разпространяват по-лесно или водят до по-тежък вариант на болестта, отбелязва СЗО, но подчертава, че генетичните им характеристики са подобни на британския и южноафриканския вариант, което налага по-нататъшни проучвания. Британският вариант, открит миналата година, се смята за 50 до 70 на сто по-заразен от оригиналния коронавирус и присъства в шестте географски района, наблюдавани от СЗО. Южноафриканският вариант присъства само в 4 от тях, съобщи организацията, без да съобщи повече подробности.
Тези два нови щама се смята за много по-заразни, но не са по-опасни, според последните изследвания. Като водят до увеличаване на броя на заболелите обаче, те подлагат на по-голям натиск здравните системи, който в някои страни като Великобритания или САЩ могат да са на ръба на колапса.
Отделно стои въпросът за ефективността на ваксините срещу тези нови варианти, но нищо засега не показва, че използваните до момента продукти са по-малко ефективни срещу тях. Освен това лабораториите гарантират, че ще могат бързо да предоставят нови версии на своята ваксина, ако е необходимо.
Пандемията вече взе над 2 милиона жертви.