60 доброволци и двама психолози помагат на БЧК в Шумен
5

60 доброволци и двама психолози помагат на БЧК в Шумен

Между 50 и 60 доброволци помагат на БЧК и самотни и възрастни хора в Шумен да се справят с ежедневието в условието на извънредно положение и пандемията от коронавирус, съобщи председателят на БЧК – Шумен Пламен Петров. До момента 16 самотни и самотни възрастни хора вече са се въползвали от услугата, която червенокръстците предлагат за купуване и доставка на храни и лекарства.

“Създадохме добра организация, имаме и към 50-60 записали се доброволци, гарантирали своята готовност да извършват услугите. Те са на възраст от 18 до 45 г., част от тях ходят и на работа и доставките стават по предварително изготвен график. Самите доброволци са снабдени с подходящи облекла с отличителните знаци на БЧК и с лични предпазни средства – маски и ръкавици.“ – обясни Пламен Петров.

Контингентът, на който помага БЧК са хора на възраст между 65 и 85 години, но има и един потребител на 93. Имало обаче случаи, в които възрастните хора, на които е предложена помощ за доставка отказват помощта, когато разберат, че трябва да си

В екипа доброволци на БЧК има и двама доброволци психолози – Светлана Вълчева и Нора Станева, които са готови да консултират гражданите и да окажат подкрепа на хора, изпаднали в повишена тревожност, обясни Пламен Петров.

На горещата линия открита преди 4 дни Светлана Вълчева консултира гражданите на тел. 0896668008 във времето от 10 до 16 часа. Нора Станева консултира желаещите на тел. 0876835550 във времето от 13 до 17 часа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.