Министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, началникът на Регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева откриха първия учебен ден в Първа английска гимназия.

Освен там, днес първият учебен ден се открива в около още 2 400 училища в страната. В тях се очаква да влязат 700 000 ученици, 60 000 от които първокласници.

Безплатните учебници до 7 клас са доставени в училищата, увериха от Министерството на образованието и науката. И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази.

Въпреки наличието на незаети работни места за учители просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година:

"В отделни общини ще има единици непопълнени места."

В първия учебен ден учители организират протест пред просветното министерство от 16 ч. под надслов "Време е МОН да пие по една студена вода". Недоволството на педагозите е проворкирано от задължението им да участват в обходите на домовете на остъстващи ученици с цел последните да бъдат върнати в клас.

Двойно е увеличен броят на иновативните училища в област Плевен

105 училища, 76 детски градини, 7 центъра за подкрепа на личностното развитие и 2 центъра за специална образователна подкрепа отварят врати за новата учебна година в област Плевен. Двойно е увеличен броят на иновативните училища, които вече са 14. Все още има свободни учителски места. Всички образователни институции в областта са снабдени с необходимата задължителна документация, потвърди Албена Тотев , началник на Регионалното управление на образованието. Първокласниците са над 1900.

4594 ученици в 225 паралелки се очаква да влязат в класните стаи в община Търговище

Общо 4594 ученици в 225 паралелки се очаква да влязат в класните стаи в община Търговище в през новата учебна година. В Търговище  първокласниците са се увеличили с 28 в сравнение с предходната учебна  година. Така общо записаните деца надхвърлят 500. Независимо от това в училищата в селата маломерните паралелки се увеличават. В Дралфа и Подгорица са успели да формират по една цяла паралелка, състояща се съответно от по 12 и 15 ученици. През новата учебна година ще бъдат сформирани общо 55 маломерни паралелки в 12 училища, като недостигът е от 271 ученика. В края на септември на сесия на Общинския съвет ще се вземе окончателно решение за образуването на маломерните паралелки.

В Пазарджик продължава тенденцията за намаляване броя на учениците

В Пазарджик продължава тенденцията за намаляване броя на учениците, като тази година те са с 800 по-малко в сравнение с миналата година. Днес в училищата в региона за първи път ще влязат в клас над 2400 първокласници.

Всички учебни заведения са в готовност да посрещнат възпитаниците си, като от тази година в 70 процента от училищата ще въведат и електронни дневници, каза началникът на Регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова:

"Така родителите на учениците да бъдат максимално бързо информирани за отсъствията на учениците и за оценките, които те получават в училище. Държавният бюджет осигурява средства за закупуването на електронни дневници. Ние много се надяваме с тази мярка да подобрим връзката между  училището и семейството".

 В област Враца учениците ще са по-малко от миналата година

С много по-малко ученици спрямо миналата ще започне новата учебна година в област Враца.

Голяма част от тях са заминали в чужбина с родителите си. Въпреки проблемите първият учебен ден остава вълнуващ за децата, учителите и родителите им.

Първият ден от новата учебна година е най-вълнуващ за първокласниците. Началото на новата учебна година е паметна и за учителите.

"Това е най-усмихнатият ден и всеки първи учебен ден се запомня, а за всеки първокласник първият учебен ден така е запечатан в съзнанието на всеки начален учител, че няма други такива дни".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сипматизанти на Луков се поклониха пред къщата му, други обявиха, че не искат нацизъм

яколко симпатизанти на ген. Христо Луков се поклониха пред портрета му, закачен на перваза на къщата, в която е живял генералът на улица "Тракия" 1 в София. Поклонение на този адрес е единствената разрешена проява, припомниха от МВР.

33 милиона ще получат над 200 фирми за обучение и наемане на работници

„Отделяме 33 млн. лв. за 205 български фирми по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които да имат възможността да обучат персонала си, но и да привлекат неактивни и безработни. Сред кандидатите има различни по големина и вид предприятия. Най-разпространени сред тях са предприятия за производство на облекло и на хранителни продукти, IT фирми и др. Стойността на някои от проектите е до 3 млн. лв, тъй като съфинансирането също е много голямо.“ Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар за журналисти в Банкя. Тя открои основните приоритети за новия програмен период на ОПРЧР 2021-2027 година, като изтъкна, че работата ще бъде фокусирана върху насърчаването на заетостта.