60 000 гласуват за първи път на местния вот

60 000 гласуват за първи път на местния вот

ЦИК показва в 80 000 брошури как се сгъва бюлетината, праща ги в училищата

60 000 ще бъдат младежите, които ще гласуват за първи път на местните избори. Става дума за тийнейджъри, които са в 12 -и клас и сега са навършили 18 години или ще станат пълнолетни непосредствено преди вота. За целта ЦИК ще отпечата 80 000 информационни брошури, които чрез просветното министерство ще бъдат разпространени в училищата.

Наред с това такива флаери ще бъдат раздадени и на вузовете, а самата информация ще бъде качена и на сайта на ЦИК.

Самата диплянка пък ще дава информация на младежите, че се гласува само с X или V, само със син химикал. Обръща се внимание, че при гласуването за общински съветници може да използват и преференция, както и указания как да сгъват бюлетината.

Отпечатването на флайерите е част от разяснителната кампания на ЦИК за изборите. За нея комисията отдели близо 47 000 лева, като в нея се включваше изработка на слоган, пет клипа от по 30 секунди, които вече се въртят по телевизиите и дори на самата фесбук страница на ЦИК, четири броя банери, както и шест вида информационни материали. Брошурата за младежите е част от тези шест материала.

До евровота през пролетта от ЦИК изпращаха поименни писма до всички 18-годишни, които трябва да отидат до урните за първи път. Заради разпоредбите на GDPR и евродирективата за защита на личните данни, ГРАО отказа да даде адресите на тези младежи и така през март, когато бяха изборите за ЕП, ЦИК не можа да им изпрати писма. В резултат те предприеха друг подход за информиране на тийнейджърите, като вече печатат специални брошури. Броят на младежите, които навършват 18 г. преди избори, пък взимат от МОН.

До момента са регистрирани общо 32 наблюдатели, които ще следят за грешки на вота. 14 от тях са на родни НПО-та, а 18 са международни от общинския офис на естонската столица Талин.

Иначе на местните избори на 27 октомври българите с право на глас са над 6,2 млн., а общият брой на кандидатите за властта са над 32 000. 397 пък са кметствата само с един кандидат. Секциите в страната са 11 864. За местни избори не се откриват секции в чужбина, каквито има на парламентарни, европейски и президентски. Причината е 6-месечната уседналост, която трябва да има всеки един избирател, за да гласува за кмет или общински съветник.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.