60 000 БГстуденти и преподаватели учили по „Еразъм+“ за 20 години

60 000 БГстуденти и преподаватели учили по „Еразъм+“ за 20 години

60 000 български участници и 1300 родни организации са се възползвали от програмата „Еразъм+“ от нейното начало у нас, заяви еврокомисарят за иновации и научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел по време на конференцията за 20 години от създаването на Центъра за развитие на човешките ресурси. За този период студенти и преподаватели са получили възможността да се учат в университет в друга европейска държава.

В същото време пък 2000 младежи са се регистрирали за участие в Европейския корпус за солидарност. „Зад тези цифри е по-важно да видим въздействието върху личния и професионалния живот на десетките хиляди, които са се включили“, заяви Габриел и подчерта, че това се отнася най-вече за младото поколение. На тях „Еразъм +“ е донесъл не само приятелство и удовлетворение, но им е помогнал и да направят по-добър избор за бъдещата си карира. Еврокомисарят посочи, че е впечатляващ и начинът, по който партньорствата с университети в други страни са се увеличили през годините. „Държавите вече не са 3, а са 15. Ще разчитам на университетите, за да надминем сегашните цифри.“, заяви Габриел.

Предложението на Европейска комисия е за двойно увеличение на бюджета на програмата „Еразъм“, припомни тя. Еврокомисарят сподели, че на 28 и на 29 януари 2020 г. в Брюксел ще бъде организирано събитие за бъдещето на програмите „Еразъм“ и „Европейски корпус за солидарност“. „Трябва да сме още по-активни, за да направим новите програми да са още по-адекватни на предизвикателствата, на които трябва да отговорим“, призова министрите тя. По този начин повече от 10 млн. студенти (3% от всички възпитаници на европейски студенти) ще могат да се включат в европейски мобилности. „В рамките на следващата програма „Еразъм“ има няколко нови и ключови елемента, които ще бъдат и мой приоритет - програмата трябва да е по-включваща и да се обърне внимание на професионалното образование“, отбеляза Габриел. Трябвало да се създадени и Европейска академия на учителите, както да има и мобилности между класовете.

България е на четвърто място спрямо другите страни от ЕС по подадени проекти за спорта по програмата „Еразъм+“ през тази година, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Еврокомисарят подчерта, че иска предложенията за мобилности в областта на спорта да бъдат насочени не само за администраторите, а спортистите и младите също да бъдат включени в тези практики.

Обменът на опит и взаимната провокация с европейските страни са най-полезни от програмата „Еразъм+“, според просветния министър Красимир Вълчев. „Развитието днес е определено от тази свързаност, ние ще се чувстваме по-пълноценни европейци, ако имаме тази възможност“, заяви той. Благодарение на тази възможност страната ни може да се превърне в едно от най-добрите места в Югоизточна Европа следващото десетилетие.

Склонността за миграция на 18-годишните е намаляла 4 пъти за 10-те години от членство на България в ЕС пък, посочи просветният министър. „Ако направим така, че младите хора да се почувстват по свързани и европейци у нас, няма да има смисъл да мигрират“, каза Вълчев. Повече чужденци пък ще могат да бъдат привлечени у нас, ако бъде създадено европейско образователно пространство. „Ако имаме повече висши училища в европейски университетски мрежи, няма да има нужда нашите студенти да ходят в Холандия, защото българският им университет ще може да бъде част от мрежа с холандския“, допълни министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.