6 пъти скача цената на меда от кошера до магазина и крайни потребител, алармираха пчелари. Изкупната цена на пчелния еликсир при продажба на едро у нас достига едва 3,00-3,20 лв. за килограм, докато на дребно в магазините се продава и по 20 лв., в зависимост от вида. Това каза зооинженер Михаил Михайлов по време на прескоференция на българските пчелари.

За сравнение цените в Румъния, Гърция и Турция на меда варират от 10.00 до 12.00 и нагоре лв/кг., посочи той. Една от причините за това е и Търговско споразумение между Европейската комисия и търговския блок Меркосур. В него влизат Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай. Това споразумение предвижда безмитен внос на 45 хиляди тона от сладката храна от Меркосур в ЕС. Това според специалиста

ще затвори изцяло пазарите на български мед в Европа,

понеже цените, на които ще влезе меда от Латинска Америка, ще бъдат изключително ниски. Освен това тези нови вносни количества мед ще свалят допълнително цените. „Заради ниските изкупни цени много пчелари се отказват, много разпродават своите пчели, защото не виждат изход.“, коментира още Михайлов.

От произведените в България 10-15 хил. тона, три четвърти продават основно в другите страни от ЕС, като главен пазар е Германия. Износът ни обаче е в големи разфасовки и потребителите зад граница рядко разбират, че ядат български мед. Търговците в чужбина го представят като произведен в Общността.

Проблемите пред пчеларите не приключват с ниската изкупна цена. Михайлов обяви, че е внесъл в МЗХГ искане за подпомагане на всички пчелари с регистрирани пчели. По думите му,

директното субсидиране е неотложен ангажимент на държавата,

тъй като чрез новата програма на Общата селскостопанска политика (ОСП) сме "натикани" в една „зелена архитектура“, която не позволява директно подпомагане и то трябва да дойде от самата държава.

Освен това, заради високата крайна цена, медът не се радва на голям интерес от страна на българските потребители. Средното консумирано количество на глава от населението у нас е около 250 гр. В най-добрите години за пчеларството е стигало до 450 гр.

Производството в Германия е близо 2 пъти повече от нашето. Там се добиват по 20 хил. т на година, а вносът достига 125 000 -135 000 тона. Цифрите са показателни за средната консумация на човек, тя достига до 2,5 - 3 кг, което е с 10 пъти повече от количеството у нас.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стандарт за кюфтетата въвеждат от БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните въвежда нови стандарти за месните продукти. Кюфтетата, кебапчетата и карначетата ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От БАБХ обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни.

10 пъти разлика в поскъпването на свинското

Десетократни разлики в поскъпването на свинското месо през декември сочат данни на Системата за агропазарна информация (САПИ). Стойностите варират за различните области, като по-слабо изразено е в Благоевград и Кюстендил, например с 4,9%, докато в Кърджали достига 43,4%.

До 50% по-ниски цени по случай 100-ния магазин на Лидл

Лидл България ще зарадва клиентите си с отстъпки до 50% на избрани ТОП 100 продукта по случай откриването на своя 100-тен магазин в страната. Намалените цени ще са актуални само на 19 януари, неделя, и ще бъдат валидни за магазините в цялата страна.