6 пъти скача цената на меда от кошера до магазина и крайни потребител, алармираха пчелари. Изкупната цена на пчелния еликсир при продажба на едро у нас достига едва 3,00-3,20 лв. за килограм, докато на дребно в магазините се продава и по 20 лв., в зависимост от вида. Това каза зооинженер Михаил Михайлов по време на прескоференция на българските пчелари.

За сравнение цените в Румъния, Гърция и Турция на меда варират от 10.00 до 12.00 и нагоре лв/кг., посочи той. Една от причините за това е и Търговско споразумение между Европейската комисия и търговския блок Меркосур. В него влизат Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай. Това споразумение предвижда безмитен внос на 45 хиляди тона от сладката храна от Меркосур в ЕС. Това според специалиста

ще затвори изцяло пазарите на български мед в Европа,

понеже цените, на които ще влезе меда от Латинска Америка, ще бъдат изключително ниски. Освен това тези нови вносни количества мед ще свалят допълнително цените. „Заради ниските изкупни цени много пчелари се отказват, много разпродават своите пчели, защото не виждат изход.“, коментира още Михайлов.

От произведените в България 10-15 хил. тона, три четвърти продават основно в другите страни от ЕС, като главен пазар е Германия. Износът ни обаче е в големи разфасовки и потребителите зад граница рядко разбират, че ядат български мед. Търговците в чужбина го представят като произведен в Общността.

Проблемите пред пчеларите не приключват с ниската изкупна цена. Михайлов обяви, че е внесъл в МЗХГ искане за подпомагане на всички пчелари с регистрирани пчели. По думите му,

директното субсидиране е неотложен ангажимент на държавата,

тъй като чрез новата програма на Общата селскостопанска политика (ОСП) сме "натикани" в една „зелена архитектура“, която не позволява директно подпомагане и то трябва да дойде от самата държава.

Освен това, заради високата крайна цена, медът не се радва на голям интерес от страна на българските потребители. Средното консумирано количество на глава от населението у нас е около 250 гр. В най-добрите години за пчеларството е стигало до 450 гр.

Производството в Германия е близо 2 пъти повече от нашето. Там се добиват по 20 хил. т на година, а вносът достига 125 000 -135 000 тона. Цифрите са показателни за средната консумация на човек, тя достига до 2,5 - 3 кг, което е с 10 пъти повече от количеството у нас.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Маргаритов: Основните потребителски оплаквания са от онлайн поръчки

Наблюдава се най-вече увеличаване на активността на обажданията на телефона на потребителя. Има пренасочени обаждания и от телефон 112. Основните оплаквания са свързани с поръчки по интернет на стоки от първа необходимост, които са дефицитни. Това заяви пред Нова телевизия председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

60% по-слабо търсене на горива очакват през април в Гърция

60% по-слабо търсене на горива очакват през април в Гърция, пише „Катимерини”. От началото на март оборотите на бензиностанциите са паднали с почти една четвърт, като най-големият спад е отчетен през последните две седмици. До края на месеца понижението в потреблението на бензин ще достигне поне 30 на сто, прогнозират от местната Асоциация на компаниите за търговия с петрол (SEEPE).