0

Ш ест области страдат от недостиг на издирвачи, чиято полицейска задача е да откриват укриващи се от закона или изчезнали хора. С най-висок процент незаети длъжности в този сектор на областните дирекции на МВР са Видин, Варна, Кърджали, Ямбол, София и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Шест области страдат от недостиг на издирвачи, чиято полицейска задача е да откриват укриващи се от закона или изчезнали хора. С най-висок процент незаети длъжности в този сектор на областните дирекции на МВР са Видин, Варна, Кърджали, Ямбол, София и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

По щат численият състав на служителите, работещи основно по линия на издирването, е 316 щатни бройки, от тях към 24 септември 2021 година 277 щатни бройки са заети. Това разкриха данни от Министерството на вътрешните работи, предоставени на “Монитор” по Закона за достъп до обществена информация.

Това показва, че

към тази дата заетостта по линия на издирването е 84,49%

което е в рамките на обичайната за МВР заетост на щата, твърдят от ведомството. Оттам уточняват, че местата за служителите, занимаващи се с това направление, са до голяма степен запълнени и следователно не може да се заключи, че има дефицит на издирвачи. Незаетите щатни бройки се дължат на естественото текучество на състава, израстване в кариерата, преминаване в друга структура на МВР и други. Повечето длъжности по линия на издирването са младши изпълнителски, за заемането на които се изисква 2 години минимален професионален опит във ведомството и успешно преминат курс на обучение за професионална специализация, поради което е необходим по-продължителен период за назначаване на служители, допълват още от министерството.

С най-много заети длъжности по линия на издирването са Главна дирекция “Национална полиция” и следните областни дирекции на МВР - Велико търново, Враца, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен и Търговище,.

Средно по 6 души дневно дирят служителите на сектор “Издирване” към СДВР и ОДМВР-София. Заместник-началникът на сектора ст. инспектор Трендафил Вълчев разкри пред “Монитор”, че в столичната полиция

търсените са около 130-140 човека месечно, а заедно с областните райони

на града цифрата скача на 200 души.

Към момента пък общият брой на обявените за издирване лица в най-големия град у нас са 2000. Сред тях най-много са тези, свързани с извършено престъпление. Става въпрос за свидетели към конкретни дела, обвиняеми или подсъдими.

“При нас се издирват и хора, които имат вече влязла в сила присъда за извършено убийство, съответно обвиняемите и подсъдимите също могат да се търсят във връзка с убийство, но там нямаме точна статистика”, коментира Вълчев. Присъдата е и най-тежката мярка, с която може да бъде издирено едно лице. След като то бъде установено и задържано, започва да изтърпява наказанието си “лишаване от свобода”. Точно заради това осъдените са най-трудните за откриване, тъй като те знаят какво ги чака, ако бъдат заловени. По-заможните от тях решават да заминат за чужбина, за което се изисква логистика и финансов ресурс. Голяма част от бандитите

се укриват при близки или при свои престъпни авери

- навсякъде, където знаят, че няма да бъдат издадени на органите на реда и ще им се помогне да се укрият.

Полицията дири и жертви или пострадали от бандитски набези, когато съдът не може да установи местоположението им. Така при намирането им те ще могат да бъдат разпитани и да дадат доказателства за извършеното престъпление, от което са станали потърпевши.

Безследно изчезналите лица са сравнително малка част от общата статистика, обясни още ст. инспектор Вълков. В тази категория попадат онези, за които няма никаква информация. Причините за безследното изчезване на един човек могат да са различни - инцидент, убийство, болест. А понякога причината е бягство от роднини, разказват издирвачи.

Не са и рядкост лицата, които се издирват по молба на близки и роднини. Обикновено те са възрастни хора със заболявания или изгубили се деца, които служителите на МВР успяват да локализират и върнат при семействата им бързо.

Издирването на един изчезнал или укриващ се човек

може да продължи както няколко часа, така и десетки години

Първите три дни лицето се дири в областта, в която е забелязано последно, след това, ако то не е открито, се обявява за общодържавно и/или международно издирване.

Други полицейски източници припомнят един от публично известните случай с близначките Амира и Алия, които са обявени за издирване от Интерпол. Майка им д-р Кънева Абделбаки ги вижда последно през 2016 г. - двете са отведени от баща им, когато са на 3. По думите на майката дъщерите й се намират в Йордания, където не е подписана Хагската конвенция относно международните отвличания на деца и съответно родните институции са с вързани ръце.

У нас полицията в София издирва все още млада жена, излязла от дома си в квартал "Лагера" на 13 октомври и изчезнала. Тя последно била видяна на път към фитнеса, а органите на реда продължават да работят по откриването й.

Служителите на сектор “Издирване” коментират, че

всеки случай е индивидуален, а какво ще им поднесе работният ден

е изненада. “В нашата работа не можем да знаем какво ще ни се случи - тръгваме с една нагласа, а нещата обикновено се променят по-късно”, коментира ст. инспектор Трендафил Вълчев.

Понякога обаче в практиката си служителите на МВР се натъкват на куриозни случаи. “Веднъж едно лице, което употребява наркотични вещества и имаше присъда, която трябва да излежи, се беше заключил в дома си и заплашваше, че ще скочи и ще се самоубие. В резултат на двудневни преговори успяхме да го убедим да излезе и да се предаде. Той буквално трябваше да излежи около 2 месеца, но не беше запознат и си мислеше, че го чака нещо много лошо, след като излезе. Слава богу, успяхме да предотвратим по-голям инцидент”, разказа също пред “Монитор” Вълчев.