През 2020 г. се предвижда да се проведе прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” по Програма за развитие на селските райони.


Това отговориха на запитване на Телеграф, относно предвиждания бюджет за подпомогане на най-малките животновъди. Допустими кандидати ще са животновъдни стопанства – физически лица, еднолични търговци, ЕООД, отглеждащи свине, овце, кози и птици. Приемът на проекти ще стартира през месец януари 2020 г. Земеделските стопанства следва да отговарят на изискването за малко стопанство, тоест да са с размер измерен в СПО между 2 000 до 7 999 евро. Чрез подкрепата по подмярката ще се осигури възможност за допустимите стопанства да постигнат по – високо ниво на биосигурност.
Подаването на проектни предложения ще става електронно, чрез системата ИСУН 2020.
В рамките на подмярка 2.1.2. „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. е предвидена възможност за безплатни консултации от Национална служба за съвети в земеделието по отношение на малките стопанства подпомагани по ПРСР.
Както и до момента безплатните консултантски услуги ще осигуряват подготовка на проектни предложения по мерки от Тематичната подпрограма за малки стопанства, което включва и подмярка 6.3. За целта земеделските стопани могат да се обръщат за съдействие към регионалните служби на НССЗ.
Предвиденият бюджет по подмярка 6.3 съгласно ИГРП за 2020 г. е в размер на 6 000 000 евро, а финансовата помощ за едно проектно предложение е в размер на 15 000 евро. Средствата по подмярката са в рамките на разполагаемия бюджет на ПРСР 2014-2020.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Производители възродиха гръцка технология от остров Хиос

Италианци правят антично морско вино

Производители възродиха гръцка технология от остров Хиос

Ентусиазирани тоскански винопроизводители, историци и учени се обединиха в усилията да пресъздадат вино от гръцкия остров Хиос, използвайки технология, датираща от близо две и половина хиляди години.

Погрижете се  за дървото в края на есента

Покриваме туята през зимата

Погрижете се за дървото в края на есента

Някои видове са непретенциозни, докато други, напротив, изискват внимателна поддръжка. Това изисква специални знания и умения.

Нафпавок  се пази за съд и доктор, разказва Дешка Кротева

Кървавица слагат в капама, тръненик - на тавана

Нафпавок се пази за съд и доктор, разказва Дешка Кротева

 

В Горно Драглище, Разложко, никак не се бавят с прасето. Сутринта на 25 декември го колят и до три следобед всичко е разпределено и приготвено. Като се почне от нафпавоците, мине се през белите суджуци - тръненици, та се стигне до кървавиците, от които няма втори по света.