0

П рез 2020 г. се предвижда да се проведе прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” по Програма за развитие на селските райони.

През 2020 г. се предвижда да се проведе прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” по Програма за развитие на селските райони.


Това отговориха на запитване на Телеграф, относно предвиждания бюджет за подпомогане на най-малките животновъди. Допустими кандидати ще са животновъдни стопанства – физически лица, еднолични търговци, ЕООД, отглеждащи свине, овце, кози и птици. Приемът на проекти ще стартира през месец януари 2020 г. Земеделските стопанства следва да отговарят на изискването за малко стопанство, тоест да са с размер измерен в СПО между 2 000 до 7 999 евро. Чрез подкрепата по подмярката ще се осигури възможност за допустимите стопанства да постигнат по – високо ниво на биосигурност.
Подаването на проектни предложения ще става електронно, чрез системата ИСУН 2020.
В рамките на подмярка 2.1.2. „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. е предвидена възможност за безплатни консултации от Национална служба за съвети в земеделието по отношение на малките стопанства подпомагани по ПРСР.


Както и до момента безплатните консултантски услуги ще осигуряват подготовка на проектни предложения по мерки от Тематичната подпрограма за малки стопанства, което включва и подмярка 6.3. За целта земеделските стопани могат да се обръщат за съдействие към регионалните служби на НССЗ.
Предвиденият бюджет по подмярка 6.3 съгласно ИГРП за 2020 г. е в размер на 6 000 000 евро, а финансовата помощ за едно проектно предложение е в размер на 15 000 евро. Средствата по подмярката са в рамките на разполагаемия бюджет на ПРСР 2014-2020.