Срещу 6 лв. на ден близки на пациенти могат да ги придружават, без да ползват легло, в клиниките в УМБАЛ „Св. Георги”. Таксата е определена от ръководството на здравното заведение. Това съобщиха от болницата по повод оплаквания на Дафина Филипова, която е дъщеря на пациент в Клиниката по неврохирургия.

От таксата за придружител са освободени близки на лица с увреждания, които не могат да се обслужват самостоятелно и имат нужда от допълнителни грижи. Освободени са и придружители на деца до 7г., както и на деца до 18 г., ако имат нужда от допълнителни грижи, които болницата не може да осигури. Придружителите могат да ползват легло в болничните стаи при наличие на свободни, уточниха от здравното заведение. Таксата от 6 лева е според Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Дафина Филипова е публикувала снимка на стар стол в болничната стая на баща си във Фейсбук, за който трябва да се плаща по 6 лева на ден. Самата тя обаче признава, че не е плащала нищо, тъй като не се води придружител на баща си. Според здравното заведение определената такса от 6 лева е, защото придружителите на пациенти ползват основни ресурси – вода, отопление, ел.енергия и почистване. „Не са редки случаите, в които имаме сигнали за къпане на цели фамилии в санитарния възел в някои стаи”, казват от болницата.

Според авторката на поста във Фейсбук хигиената в стаите е много ниска – щорите и нощното шкафче лепнат, имат петна и има паяжини по тавана. По случая от РЗИ – Пловдив са започнали проверка, уточниха от болницата.

Леглото, което Дафина Филипова е снимала, е от 1987г. В здравното заведение има програма за поетапно сменяне на леглата и нощните шкафчета, като е съвпадение фактът, че на 13 март в Клиниката по неврохирургия са доставени 20 нови легла. През миналата година там са били подменени по същата програма и 20 стола. Нови щори има поставени на 12 стаи, съобщиха от болницата. Предстои и втори етап от подмяната на посетителските столове. Обзавеждането се подменя поетапно, тъй като касата не отпуска пари за това, уточниха оттам.

 

Снимки фейсбук

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Няма достатъчно предпазно облекво в ЕС срещу коронавируса

Потенциален проблем е недостигът на лично предпазно облекло в Европейския съюз. До този извод стигнаха участниците в извънредното заседание на Съвета на здравните министри на Европейския съюз, което беше свиканов Брюксел заради проблема с новата зараза.