0

С рещу 6 лв. на ден близки на пациенти могат да ги придружават, без да ползват легло, в клиниките в УМБАЛ „Св. Георги”. Таксата е определена от ръководството на здравното заведение. Това съобщиха от болницата по повод оплаквания на Дафина Филипова, която е дъщеря на пациент в Клиниката по неврохирургия.

Срещу 6 лв. на ден близки на пациенти могат да ги придружават, без да ползват легло, в клиниките в УМБАЛ „Св. Георги”. Таксата е определена от ръководството на здравното заведение. Това съобщиха от болницата по повод оплаквания на Дафина Филипова, която е дъщеря на пациент в Клиниката по неврохирургия.

От таксата за придружител са освободени близки на лица с увреждания, които не могат да се обслужват самостоятелно и имат нужда от допълнителни грижи. Освободени са и придружители на деца до 7г., както и на деца до 18 г., ако имат нужда от допълнителни грижи, които болницата не може да осигури. Придружителите могат да ползват легло в болничните стаи при наличие на свободни, уточниха от здравното заведение. Таксата от 6 лева е според Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Дафина Филипова е публикувала снимка на стар стол в болничната стая на баща си във Фейсбук, за който трябва да се плаща по 6 лева на ден. Самата тя обаче признава, че не е плащала нищо, тъй като не се води придружител на баща си. Според здравното заведение определената такса от 6 лева е, защото придружителите на пациенти ползват основни ресурси – вода, отопление, ел.енергия и почистване. „Не са редки случаите, в които имаме сигнали за къпане на цели фамилии в санитарния възел в някои стаи”, казват от болницата.

Според авторката на поста във Фейсбук хигиената в стаите е много ниска – щорите и нощното шкафче лепнат, имат петна и има паяжини по тавана. По случая от РЗИ – Пловдив са започнали проверка, уточниха от болницата.

Леглото, което Дафина Филипова е снимала, е от 1987г. В здравното заведение има програма за поетапно сменяне на леглата и нощните шкафчета, като е съвпадение фактът, че на 13 март в Клиниката по неврохирургия са доставени 20 нови легла. През миналата година там са били подменени по същата програма и 20 стола. Нови щори има поставени на 12 стаи, съобщиха от болницата. Предстои и втори етап от подмяната на посетителските столове. Обзавеждането се подменя поетапно, тъй като касата не отпуска пари за това, уточниха оттам.

 

Снимки фейсбук