6 години затвор за плагиатство в интернет

6 години затвор за плагиатство в интернет

До 6 години затвор и до 10 хил лв. глоба за плагиатство на научен труд в интернет предвижда проектозаконът за изменение на Наказателния кодекс в частта му за киберпрестъпления. Той бе публикуван за обществено обсъждане днес от Министерството на правосъдието.

Предвиждат се и по-строги наказания за хакерство, като те ще скочат от 2 години лишаване от свобода на 6 години затвор и глоба до 3 хил. лв. Ако престъпното деяние е извършено от двама или повече човека, които предварително са планирали проникването в чужда информационна система, те ще трябва да "лежат на топло“ до 6 г. и да заплатят до 5 000 лв. Измененията предлагат и създаването на нова алинея, според която ако хакерството е извършено срещу информационна система или компютърна мрежа, която е част от критичната инфраструктура, наказанието е лишаване от свобода от пет до дванадесет години и глоба до 20 бона.

Правосъдното министерство взима мерки и срещу разпространението на порнографски материали. Според проектозакона наказанието за престъпниците,

склонили малолетни да наблюдават

действителни или виртуални сексуални действия,

ще се повиши от 5 г. затвор до 6 г. Същото ги очаква и онези, които предлагат или продават подобни материали на лица под 16 години, както и когато малолетни участват в порнографските клипчета или снимки.

Причината за изменението в Наказателния кодекс са зачестилите случаи на киберпрестъпления. В мотивите се посочва, че киберпрестъпността и употребата на Интернет пространството успешно и ефективно благоприятства и всяка една останала престъпна дейност на национално и транснационално ниво, която

нанася огромни щети на бюджета.

Твърди се още, че поради рязкото нахлуване на технологиите и интернет в ежедневието на обществото ни, все повече се разширява възможният обект на престъпления от посегателства в мрежата – засягат се както икономическите отношения, така и неприкосновеността на кореспонденцията, правата, защитаващи интелектуалната собственост, и други.

Обект на компютърните престъпления могат да бъдат както държавата, така и бизнесът и
гражданите. Тези твърдения на Министерството на правосъдието се потвърждават и от данни на ГДБОП, които показват значителен ръст на киберпрестъпленията у нас. Според статистиката, водена от дирекцията, през 2019 г. е имало

2822 сигнала за компютърни посегателства,

като по 2049 от тях е взето отношение от правоохранителните органи. В сравнение, жалбите през 2018 г. са били с около 500 по-малко, а през 2015 г., която е първата в таблицата, те са били едва 57.

С измененията на наказанията в по-тежки Правосъдното министерство цели намаляване на компютърните престъпления и създаването на по-сигурна киберсреда, посочват още от ведомството. Проектозаконът подлежи на 1-месечно обществено обсъждане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.