6 години по-късно  Условни присъди за телкаджии от Стара Загора

6 години по-късно Условни присъди за телкаджии от Стара Загора

Условни 3-годишни присъди с 5-годишен изпитателен срок постанови състав на специализирания наказателен съд спрямо трима лекари, членове на ТЕЛК-комисията при старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Кръстевич“ и секретарката, които бяха задържани след сигнал за корупция на 6 юли  2013-та година.

Пред Темида застанаха д-р Надежда Тодорова, председател на ТЕЛК III състав, д-р Мария Жекова и д-р Нели Канева и Димитрина Рангелова, те са обвинени че са участвали в престъпна група  за подкупи. Освен условните присъди медиците  получиха и забрана да работят по специалността си през следващите 5 години, наложени са им глоби в размер от 3 000 до 5 000 лв и ще трябва да върнат парите на пациентите, които са освидетелствали.Според обвинението групата си поделила само за 45 дни 4950 лева и 50 евро, дадени от 22 души, за да им издадат експертни решения на за над 50% трайно намалена работоспособност.Молбите на страдащи от беродробни заболявания деца и възрастни от Стара Загора, Хасково и Кърджали приемала секретарката на състава Димитрина Рангелова.Именно тя

указвала какви документи  да представят, какво да говорят при освидетелстването и колко пари трябва да дадат за лекарите от комисията. Най-честата поставяна на здрави пациенти „диагноза“ била астма. Подкупите варирали между 100 и 500 лева, като към тях Рангелова прикрепяла с кламер листче, на което изписвала името на отчелия се. В края на всеки работен ден или в началото на следващия тя разпределяла парите между останалите участници, като най-голям дял заделяла за председателката на комисията Надежда Тодорова.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране пред апелативния спецсъд.

В началото сред задържаните беше прочулият се като менте доктор от старозагорската ромска махала „Лозенец“ Евгений Коцев, но в последствие материалите за него бяха отделени в друго дело.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.