6 фермери са взели над 80% от субсидиите, които са влезли в България през 2017 г.
За тази диспропорция напомни още веднъж анализът на Селскостопанска академия - ССА.

Числата бяха представени от проф. Божидар Иванов по време на земеделски форум. Анализът е поръчан от Министерство на земеделието във връзка с предстоящото изготвяне на Стратегически план относно новата Обща селскостопанска политика.
Мнозинство
Обзорът включва периодът от 2008-2017 г. В интерес на истината през 2008 г само един земеделец е усвоявал пари до 1 млн. лв, сочат таблиците. В същото време средства между 200 хил. до 400 хил. лв през 2008 г са усвоени от 16 земеделци, а през 2017 броят им в тази категория е нараснал на 1006 души. Най- масовият случай са стопаните, които получават до 10 хиляди лева. При тях обаче ситуацията е обратна. Докато през 2008 г те са били 7371 бенефициенти, през 2017 г са паднали на 4588.
Извън системата
В същото време според последното преброяване на земеделските стопанства броят им възлиза на 210 хиляди. От това става ясно, че 130 хил. земеделци работят без никакви европейски и държавни помощи. Защото тези, които кандидатстват за директни помощи възлизат на 63 хил.,каза Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите. Това са малки ферми, които обработват земя, която е под 5 дка. Според българското законодателство, те нямат право да се регистрират като земеделски производители. Това пък ги лишава от възможността да кандидатстват за субсидии.
Дисбаланс
Миналата есен земеделският министър Десислава Танева разкри, че в България от всички земеделски площи на зеленчукопроизводството се пада 1%, на овощарството се пада 1,4% горе долу толкова са и насажденията с ароматни култури. Всичко останало са полета със зърнени култури.

По темата: агротелеграф
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отлично се комбинира с наши породи

Овцата Ил дьо Франс е над 70% месо

Отлично се комбинира с наши породи

Овцете от породата Ил дьо Франс притежават изразен и жив темперамент. Родината на тази порода овце е Франция (провинция Ил дьо Франс). Тя е подходяща за безпасищно и пасищно отглеждане.

Храненето с бутилка е най-добро

Поне литър коластра за телето

Храненето с бутилка е най-добро

Коластрата е пълна с мазнини, витамини и протеинови антитела, наречени имуноглобулини.