Цените на жилищата се повишиха с 6,3% през първата половина на 2019 г., сочат данни на Централната банка на Гърция, цитирани от „Катимерини“. Ръстът е много по-висок от отчетения през миналата година от 1,7%.

През второто тримесечие на 2019 г. цените на апартаментите (в номинално изражение) са се увеличили средно със 7,7% в сравнение със съответното тримесечие на 2018 г. ревизираните данни, през първото тримесечие на 2019 г. съответното увеличение е 4.9%.

Новите апартаменти (до 5 години) са скочили със 7,7%, а старите – със 7,6 на сто. За цялата 2018 г. цените на „нови“ и „стари“ апартаменти се повишиха със среден годишен темп съответно от 1,9% и 1,6%.

Анализът на данните по географски регион показва, че увеличението на цените на апартаментите през второто тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на 2018 г. е било 11,1% в Атина, 7% в Солун, 4,1% през други големи градове и 4,9% в останалата част от страната.

Във всички градски райони на страната, цените на апартаментите са се повишили с 8% през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. Въз основа на преработените данни, първото тримесечие на 2019 г. съответното увеличение на цените на апартаментите в градските райони е 5,2%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Имотите в строеж в София може да поевтинеят до 10%

Имотите в строеж в София може да поевтинеят с между 5 и 10% през 2020 г. Това прогнозира голяма консултантската компания в доклад за състоянието на имотния пазар. Като основна причина за намаляването на цените на новопостроените имоти пък експертите изтъкват нарастващото предлагане от частни лица, или т.нар. „вторичен пазар“.

Сайтове пълни с обяви за едни и същи имоти

В сайтовете за имоти масово има повтаряне на оферти за едни и същи имоти. Пример е обявата за просторен апартамент от 585 кв. м в идеалния център на София, предлаган за 1,5 млн. евро. Предложението само в един сайт се повтаря цели 9 пъти. Друга оферта за жилище отново в центъра на столицата се повтаря също, но само още 2 пъти

703 978 жилищни сгради имат нужда от саниране

703 978 обитавани жилищни сгради трябва да бъдат обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност през следващите години. Това показва доклад за подобряване на енергийните характеристики на жилищните сгради в страната, изготвен от „Българо-австрийска консултантска компания“ АД по поръчка на МРРБ.