Цените на жилищата се повишиха с 6,3% през първата половина на 2019 г., сочат данни на Централната банка на Гърция, цитирани от „Катимерини“. Ръстът е много по-висок от отчетения през миналата година от 1,7%.

През второто тримесечие на 2019 г. цените на апартаментите (в номинално изражение) са се увеличили средно със 7,7% в сравнение със съответното тримесечие на 2018 г. ревизираните данни, през първото тримесечие на 2019 г. съответното увеличение е 4.9%.

Новите апартаменти (до 5 години) са скочили със 7,7%, а старите – със 7,6 на сто. За цялата 2018 г. цените на „нови“ и „стари“ апартаменти се повишиха със среден годишен темп съответно от 1,9% и 1,6%.

Анализът на данните по географски регион показва, че увеличението на цените на апартаментите през второто тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на 2018 г. е било 11,1% в Атина, 7% в Солун, 4,1% през други големи градове и 4,9% в останалата част от страната.

Във всички градски райони на страната, цените на апартаментите са се повишили с 8% през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. Въз основа на преработените данни, първото тримесечие на 2019 г. съответното увеличение на цените на апартаментите в градските райони е 5,2%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Големи наематели търсят офиси в екосгради

Големите наематели са увеличили търсенето на офиси в сгради със сертификат за енергийна ефективност, използващи технологии опазващи околната среда. Това става ясно от анализа на пазара в сегмента на една от фирмите у нас управляваща подобен тип имоти в София и Букурещ, представен в сряда.

Благоевград рекордьор с къщи за гости менте

В Благоевград и София-област най-често са извършвани злоупотреби с европейската субсидия за за изграждане, реновация или преустройства на къщи за гости. Една десета или 24 от 253 проекта са подадени от района на Пиринска Македония, още 17 са се изкушили да ползват пари от Европа за собствена изгода в област София. Това показва справка със санкционираните бенефициери, на които към средата на ноември е открито производство за налагане на 100% санкции.

Сделките с нови жилища на миналогодишните цени

Цените в София на база сключени сделки остават без изменение спрямо година по-рано. Средната цена на продадените жилища в София през третото тримесечие на 2019 г. е 1 088 евро/кв.м. при 1 090 евро/кв.м. за същия период на миналата година, сочат данни на Bulgarian properties. Според брокерите от агенцията това потвърждава очакванията забавяне на нарастването на цените и достигане до стабилизирането им.