Синята зона в идеалния център на Враца става денонощна. Местният парламент прие на първо четене предложението на кмета Калин Каменов за организиране на движението и паркирането на улиците „Христо Ботев” и „Стефанаки Савов. На тези улици се създава денонощна платена паркинг зона. Цената ще е 1 лев на час. Предвидено е зоната да бъде оборудвана с бариера, като таксуването ще се извършва по електронен път, а контролът ще се осъществява чрез видеонаблюдение. 
В момента приходите от талони в тази зона месечно са около 1200 лева, а при удълженото работно време се очакват месечни приходи в размер на 2500 - 3000 лева или годишно около 30 000 - 35 000 лева.
Според градоначалника, така ще се прекрати и базразборното паркиране на автомобили. Част от оборудването на зоната ще бъде осъществено с налична будка за охраната и автоматична бариера, намиращи се в момента на паркинга на съдебната палата. Допълнителното оборудване от система за чекиране, автоматична бариера и софтуер ще бъде доставено от фирма „Войском”, изградила системата за СМС паркиране на ОП „Паркинги и гаражи”, за което има подадена оферта в размер на 15 065 лева с ДДС.
С докладната си кметът предлага и друга промяна, касаеща платения паркинг между съда и районното полицейско управление в града. Предвижда се той да бъде определен като синя зона с режим на платено паркиране от 9 до 18 часа в работни дни.
Според Каменов промените са необходими, за да може да се намалят задръстванията в централната градска част. Предвиден е и репатриращ автомобил, като се очаква в близките дни да бъде закупен отново, след като първият паяк в града се оказа негоден. Репатриращият автомобил ще се използва не само в синя зона, а на цялата територията на Враца. Освен дисциплиниращия и екологичен ефект, който се очаква от тази дейност, от общината планират експлоатацията му да има и икономически ефект. Изчислено е, че ще се репатрират средно 5-6 автомобила дневно, като от тази дейност се очакват месечни приходи в размер на 5000 - 6000 лева или 50 000 - 60 000 лева годишни приходи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БГ студенти бягат от Дания, отиват в Италия и Испания

Наблюдава се отлив на български студенти към университетите в чужбина, в които началото на учебната година наближава. Проверка на „Монитор“ установи, че има отлив от Дания и вместо към Скандинавия българските мозъци зад граница се насочват към по-топлите Италия и Испания.