Снимки

Китай се зае с решаването на една спешна нужда - властите построиха или ремонтираха над 50 000 тоалетни, като част от "националната тоалетна революция", чиято цел е изчистване на неприятните обществени тоалетни, информира АФП.

До края на годината Китай очаква да разполага с общо 71 000 нови или ремонтирани тоалетни, което е доста повече от целта, поставена през 2015 година.

Планът за подобряване на лошата репутация на китайските тоалетни поставя акцент върху местата за ходете по нужда, намиращи се в туристически обекти.

На някои места лъскави нови тоалетни са заменили нехигиеничните дупки, които не предлагат особено уединение. Наети са и повече служители по хигиената.

Националната туристическа служба съобщи в доклад в петък, че почти 93 процента от целта е постигната.

Посетителите на туристическите обекти се дразнеха от недостатъчните тоалетни, нехигиеничните условия и липсата на служители по хигиената, отбелязва китайската агенция Синхуа.

Според неотдавнашно проучване над 80 процента от туристите са на мнение, че китайските тоалетни са задоволителни спрямо 70 процента през 2015 година.

Тоалетните в селските райони са в по-лошо състояние. Там местата за ходене по нужда са нещо като порутени постройки, отбелязва Синхуа. Освен това властите използват технологични решения в борбата с кражбата на цели рула тоалетна хартия. На някои туристически обекти, включително Храма на небето и олимпийския парк в Пекин, е въведена технология за разпознаване на лица, за да се попречи на крадците.

Посетителите трябва един по един да минат през машина за сканиране на лица, преди да получат необходимата им тоалетна хартия.

Ако човекът е бил хванат да краде или да вандалства, може да му бъде забранено да посещава обекта.

От години край писоарите в Китай има знаци, призоваващи мъжете да стоят по-близо и да се целят по-добре, които гласят: "Малка крачка напред, огромен скок за цивилизацията".

 

 

Така и след културната революция, в Китай настъпва революция на тоалетните, макар на мнозина 71 000 клозета да се струват малко за милиардната нация.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В над 11 млн. френски парфюми има от българското „течно злато“

2/3 от големите парфюмерийни къщи в света, които произвеждат над 2,3 млн. парфюми, използват за тях българското „течно злато“, както е известно розовото масло. За последните 5 години един от най-големите родни производители на розово масло - „Българска роза” АД – Карлово, е доставила на водещите производители на парфюми масло от роза Дамасцена, вложено в над 11 млн. парфюми от световноизвестни марки.