Снимки

Общини ще приемат на своя територия бежанци, като им предоставят подслон и социални услуги, срещу което имигрантите ще бъдат задължени да работят и да се обучават. Това предвижда публикуван за обществено обсъждане проект на наредба на Министерския съвет за интеграция на чужденци с предоставено у нас убежище или международна закрила. В документа се залага на принципа на доброволно насочване на бежанци към региони и населени места, в които има проявен интерес от местната власт. Предвижда се общините да заявяват готовност за приемане на определен брой лица, като се вземат предвид състоянието на местния пазар на труда, наличната квалификация, демографски тенденции, перспективи за развитие на региона, както и наличие на общности от чужденци на съответната територия.

Местната власт ще сключва споразумение за интеграция с всеки отделен бежанец за срок от 1 година, като при последвало желание контрактът ще може да се удължава. С него общината ще се задължава да предостави жилищно настаняване на чужденеца, да запише в детска градина или училище децата му, да обезпечи обучението му по български език, здравното осигуряване и включването му в програми за заетост. От своя страна бежанецът ще бъде длъжен да пази предоставеното му жилище с грижата на добър стопанин, да изпраща редовно децата си на забавачка и училище, както и да се труди. Кметът на общината ще има право да прекратява споразумението и да гони бежанеца, ако той откаже да приеме предложена му работа или участие в програми за заетост, както и ако системно нарушава обществения ред.

Проектът на наредба предвижда още Държавната агенция за бежанците да провежда информационни кампании сред имигрантите, за да им представи възможностите за живот в отделните общини.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Подкупен данъчен се размина с условна присъда

С тригодишна условна присъда се размина 51-годишен инспектор от НАП – Сливен, който застана пред Темида по обвинение в получаването на подкуп от 300 лв, за да не състави акт на търговец от град Стралджа.