Снимки

Столичната районна здравноосигурителна каса ще плати авансово заплатите за април  на работещите в „Пирогов” до дни. Това съобщи шефът на дирекция „Болнична помощ” в НЗОК д-р Страшимир Генев, след като рано сутринта, на извънредна пресконференция, шефът на лечебното заведение - проф. Стоян Миланов, обвини Касата в рекет.

Решението за авансовото плащане е взето на заседание на Надзорния съвет на касата, което се проведе късно в понеделник. Основната тема на надзорниците е бил проблемът на болниците, които не са сключили подписали анексите си с НЗОК, но са подали заявления за това. Сред тях е и „Пирогов”.

Не познавам човек, който да знае какво точно се случва в „Пирогов”, посочи д-р Страшимир Генев в касата. Той допълни, че нито в НЗОК, нито столичното й поделение е постъпвало писмо  възражение срещу условията в анекса и Националната здравна карта от ръководството на спешната болница.

Късно след обяд в понеделник от пресслужбата там съобщиха, че лекарите са в стачна готовност заради забавените от петък до сега заплати. Същевременно, от синдикатите не потвърдиха за такава готовност, макар и да н изключиха и тази възможност, ако парите им се забавят още една седмица.  Стана ясно още, че работещите в спешната болница не са уведомени от ръководството, че нямат подписан анекс с НЗОК  и те не могат да си получат месечните възнаграждения.

Един от аргументите на проф. Миланов е, че в предложения анекс към Националния рамков договор леглата в интенцивното отделение са орязани до 32.  Бройката е изчислена въз основа на Националата здравна карта, която определя във всеки район, град и лечебно заведение не само леглата, но и специалностите, по които касата ще плаща, като това се изчислява въз основа на нуждите на населението.

Проф. Миланов не изключи възможността да подпише договор с касата, но само, ако той бъде договорен между двете страни, а не бъде налаган, както било станало. Според него в ситуацията с анексите към НРД има задкулисие, което цели да „създаде раздор между договорните партньори на НЗОК и МЗ”.

Съдържат се много неистини. Липсват над 200 имена на изпълнители на медицинска помощ от болницата. Изпълнен с неясноти, с орязване на бюджет, който се прави някъде другаде, но не и в Пирогов. Бюджетът ни зависи от това,колко е търсена болницата от хората, които идват тук със своята болка и страдание по спешност. Това заяви  проф. Стоян Миланов директор. Напомням на някои чантаджии от Надзорния съвет на касата в лицето на шеф на надзора, че тази болница произвежда здраве и медицинска добавена стойност, която е неизмерима, подчерта той и охарактеризира бюдетирането като това по времето на развития социализъм.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.