Снимки

От доста време се води спор за или против ГМО храните. За привържениците това е единственият път към изхранване на все по-нарастващото население на земята. Противниците на генетично променените храни от своя страна пък се опасяват за здравето на хората и дори говорят за израждане на расата. На практика те свеждат избора до това дали най-висшето творение на природата ще яде нормална храна или дажба, забъркана за биороботи.

Проблемът е почти на дневен ред, след като чрез генни модификации вече е възможно да се произвеждат не само царевица, соя, овцата Доли, но и хора. Дали обаче ще ги наричаме биороботи е друг въпрос, но има вероятност те да са така „сглобени“, че да не са много-много капризни какво ядат. А може би ще могат да карат на ден с по едно две-хапчета с вкус на различни гозби? Е добре е поне, че ще ги програмират да имат вкус.

Засега с геннопроменени земеделски култури се забъркват фуражи, с които се тъпчат основно животните, но тяхното месо и мляко се консумират от хората. Част от растителната продукция попада и директно на трапезата ни във вид на различни нишестета и може би други неща, за които сигурно и не подозираме какви са. Особено на мода са ГМО-тата в щатите. Постиженията в тази сфера отвъд океана дават възможност за по-големи добиви и от там и за по-евтино производство на храна. Едва ли би било друго в царството на пазарната икономика.

В Европа нещата са по-различни, но постепенно тръгват към северно-американския модел и контролът, в страните, където го е имало скоро може да остане само спомен През лятото ЕК разреши употребата на няколко ГМО култури за производството на фураж и храни. Преди това въпросните сортове са получили одобрение от Европейската агенция по безопасност на храните. И искаме не искаме ще ни се наложи да свикваме, като истински биороботи. Пък и нали човекът е най-приспособимото живо същество на планетата. Значи няма да ни е много трудно.

Въпросът явно вече не опира до забраните или разрешенията, а до информирания избор. В новия български закон за храните се предвиждат ограничения за рекламата на храни с ГМО и това евентуално би помогнало много. От друга страна не трябва ли да се помисли за въвеждане на изискване да се изписва върху етикетите и на най-малкото съдържание на съставки - мутанти в храните ни или например пълната им липса? В някои напреднали страни пък нормативно са регламентирани доброволните стандарти на бизнеса да произвежда храни без ГМО съставки. В Германия въпросът е уреден със закон, в Австрия и Франция - с наредби. Не бива да забравяме обаче, че подобни продукти вероятно няма да са по джоба всеки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.