Снимки

Средният осигурителен доход за страната през юли достигна 811,75 лв. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Оттам отчитат, че за последната година – от август 2016 г. до юли 2017 г. средномесечният осигурителен доход е 797,70 лв. „Доходът за този период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през август тази година“, обясниха от НОИ. Според статистиката през първото полугодие на 2017 г. в заслужена почивка са излезли 43 396 нашенци, което е с 4327 по-малко спрямо същият период на миналата година. Данните показват, че за първи път от 2014 г. насам броят на пенсиониралите се полицаи, военни, служители на ДАНС и НСО намалява. През първите шест месеца на година в заслужена почивка са излезли 1094 униформени. За сравнение в пенсия за същия период на миналата година са излезли 5684 служители на силовите ведомства. Основна причина за спада на прекъсналите служба униформени е промяната на условията за пенсиониране. През 2016 г. за служителите на силовите ведомства беше въведена и пенсионната възраст. Така, за да излязат в заслужен отдих тази година, служителите под пагон трябва да имат не само 27 г. осигурителен стаж, 18 г. от които в системата, но и да са навършили поне 53 г. За сметка на това има ръст с 5 % на новоотпуснатите инвалидни пенсии. За шестте месеца на тази година заради болест работа са прекъснали 14 683-ма нашенци, което е със 729 повече спрямо същия период на 2016 г.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Здравната ДАНС с нов шеф

След като прокуратурата започна разследване на корупционни практики и образува наказателно производство за престъпление по служба в Изпълнителната агенция „Медицински одит”, популярната като здравната ДАНС се оказа с нов шеф.

ДС пак впрегна агент Хранова

Ченгета и протестъри устройват нов водевил под формата на протест в София. Слугите на Българския Мадоф Цветан Василев ще се опитат с всички сили да стегнат редиците пред Министерски съвет в понеделник. В основата на активното мероприятие е личното НПО на банкера беглец "Ние, гражданите", което се ръководи от ченгето от ДС с псевдоним Ана Хранова Вера Ахундова.

Студентските общежития стават хотели

Между 14 и 18 лв. трябва да подготвят желаещите да пренощуват на общежитие в Студентски град, като сумата варира спрямо блока, в който са решили да се настанят. Ако гостите желаят да си гарантират, че ще бъдат сами в стаите, те трябва да платят всяко едно от леглата, намиращи се в помещението. Така те трябва да заплатят съответно между 28 и 36 лв. за двойна стая и от 42 до 54 лв. за тройна.