Снимки

Още 24 българи могат да се похвалят с влогове над 1 млн. лв. С толкова, според статистиката на БНБ, са се увеличили депозитните милионери у нас само за три месеца. Така към края на септември българските милионери във влогове вече са 611. Общата сума на кътаните от тях пари е 1,515 млрд. лв., което прави средно по 2,48 млн. лева на депозитен милионер.

Спрямо края на миналия септември обаче броят на физическите лица с влогове над 1 млн. лв. е намалял със 74, а сумата по влоговете им – с близо 211 млн. лв.

В същото време влоговете до 1000 лв. наброяват близо 7,5 млн., а общата сума, на която възлизат, е малко над 1 млрд. лв. В сравнение с третото тримесечие на 2014 г. от банковата система са изтрити една десета от най-малките депозити (791 хил. броя), като съответстващата им сума е 31 млн. лв.

Общо в банките у нас са сложени на влог 57,9 млрд. лв., показват още данните на БНБ. От тях

 

на домакинствата се падат 41 млрд. лв.

 

което е нарастване с 4,8 на сто на годишна база. Фирмените влогове са на стойност 16,8 млрд. лв. Най-големите от тях – тези за над 1 млн., са нараснали със 175 за три месеца и към края на септември те са 2311 за общо 8,8 млрд. лв.

Сумата на получените от банките кредити към края на септември е 49,3 млрд. лв., което е с близо 10 на сто по-малко спрямо година по-рано.

Фирмените заеми намаляват с 14 на сто за година до 31 млрд. лв. към края на септември. В същото време обаче се увеличава техният брой, което означава, че

 

компаниите успяват да получат все по-малки суми

 

от трезорите.

Отпуснатите заеми на домакинствата също спадат – както като брой, така и като размер. Към края на септември има 2,69 млн. заеми за физически лица за 18,3 млрд. лв. На годишна база размерът им се свива с 1,4%.

4857 компании са със заеми над 1 млн. лв. Те са успели да убедят банките да им отпуснат 22,5 млрд. лв, което е близо половината от всички раздадени заеми у нас.

При физическите лица тези с банкови кредити за над 1 млн. лв. са 104, като общо те дължат 168 млн. лв. За три месеца техният брой се е увеличил с 20.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.