Снимки

Столичната община е готова да монтира вътрешно видеонаблюдение в детските градини, но само при съгласие между педагогическия състав и родителите. Това обяви зам.-кметът по образование на София доц. д-р Тодор Чобанов. “В момента няма законен регламент за поставяне на камери затова ние залагаме съвсем ясен принцип – общината ще осигури финансиране за вътрешно видеонаблюдение навсякъде, където се постигне разбирателство между педагогическият съвет и родители“, заяви той. Чобанов уточни, че вътрешно наблюдение има в над 50 детски градини, което е около ¼ от столичните забавачки. Зам.-кметът обаче заяви, че от „Московска“ 33 са категорично против камерите да имат връзка с интернет.

Образователната комисия към Столичния общински съвет прие проекта за нова наредба за прием в детски градини и подготвителни групи в училищата в София. За постоянен или настоящ адрес на един от родителите ще се дават съответно по 3 и 2 точки. Новото, което решиха в образователната комисия е да се дава и допълнителна точка не само на децата, посещавали общинска ясла, но и на малчугани от частни лицензирани забавачки. Социалните критерии се запазват. При кандидатстване в детска градина сираците ще получават шест точки, а полусираците наполовина. По три точки ще се дават на деца, чиито член на семейството има над 70% инвалидност, хлапета от приемни семейства, както и дете с един неизвестен родител. Две точки ще получат малчуганите от многодетни семейства. За близнаците, както и децата с кака и батко в дадената забавачка, ще се прибавя по 1 точка.

Тази година Столичната община е подготвила и допълнителни критерии, които ще се отнасят за децата с хронични заболявания. Документите за деца с хронични заболявания ще продължат да се предават на хартиен носител, както и в момент и за тях ще се дават 3 точки. Те ще бъдат отсявани от специална комисия, в която влизат здравни и образователни експерти. Както „Монитор“ вече писа тази година двойно се намалява квотата на децата с хронични заболявания в групите – от 10 до 5. Децата със специални образователни потребности (СОП) ще кандидатстват онлайн за прием в детска градина и ще получават 7 точки. Става дума за деца с хиперактивност, аутизъм, синдром на Даун, детска церебрална парализа и др. В една група може да има не повече от три деца със СОП. Онлайн кандидатстване за всички хлапета се въвежда и за подготвителна група в школата.

 

Още точки за деца от многодетни

семейства при прием в първи клас

Пет вместо две точки ще получават децата от многодетни семейства при прием в първи клас. Предимството за тях е предвидено в допълнителните критерии в проекта за нова система за прием в първи клас, който беше разгледан на образователна комисия в СОС. Миналата седмица от общината обявиха, че за деца от многодетни семейства ще се дават 2 точки, но образователната комисия реши да бъдат повече. Допълнителни критерии ще бъдат допускани само в случай, че има хлапета от една и съща група, които са повече от свободните места в дадено училище. Основна тежест в класирането ще бъде адресната регистрация в близост до училището и кандидатите ще бъдат разделени в четири групи, като в първата ще бъдат деца регистрирани преди повече от 3 години, а в последната – живеещи извън района на училището. Както „Монитор“ вече писа в допълнителните критерии е заложено хлапетата, които имат кака или батко в желаното училище ще получават 22 точки. Полусираци и децата от приемни семейства да получават съответно 2 и 1 точки. За кандидат-първолак с двама починали родители са отредени пет точки, а за дете с трайни увреждания над 50% - шест точки.

Зам.-кметът по образование доц. д-р Тодор Чобанов обяви, че родителите не бива да се притесняват, защото след класиранията в училищата ще останат над 1000 свободни места и така хлапетата ще успеят да влезнат в предпочитаното школо.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Подкупен данъчен се размина с условна присъда

С тригодишна условна присъда се размина 51-годишен инспектор от НАП – Сливен, който застана пред Темида по обвинение в получаването на подкуп от 300 лв, за да не състави акт на търговец от град Стралджа.