Снимки

Десетгодишното съревнование за кацането на частно финансиран космически кораб на Луната, Google Lunar Xprize, може да беше прекратено, но организаторите все още не признават поражението. Xprize обяви планове за повторно стартиране на надпреварата, макар че без настоящ спонсор, отборите биха могли да се съревновават само за права.

Стартирайки през 2007 г., Google Lunar XPrize възложи на съревноваващите се отбори да създадат частни космически кораби за Луната, които да изминат 500 м и да предадат HD видео и изображения до Земята. Наградата бе в размер на $ 30 млн., които не бяха спечелени, тъй като организаторите закриха състезанието през януари, след няколко удължавания на крайния срок.

Google финансираше първоначалния Lunar XPrize, но няма да участва в реставрираното съревнование, което означава, че в момента няма пари за награден фонд. XPrize вече търси нов спонсор за състезанието, което ще включва името му и ще отговаря за предоставянето на наградния фонд за победителите.

Няма много подробности по отношение на графика за новото състезание, но поне някои от отборите от прекратеното състезание ще продължат да работят за кацане на Луната.

„През последното десетилетие отборите от Google Lunar XPrize събраха над $ 300 милиона чрез корпоративни спонсорства, правителствени договори и рисков капитал”, заявява Chanda Gonzales-Mowrer, старши директор за наградите в XPrize. „Тези космически предприемачи разработват дългосрочни бизнес модели за лунен транспорт и ние не можем да се откажем от тях сега. Убедена съм, че една от тези компании ще кацне на Луната в близко бъдеще и съм развълнувана за следващата част на това ново космическо състезание.”

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Как ще намалят зависимостта към смартфона

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Забелязват се сходства, между предстоящите iOS 12 и Android P актуализации, като това са нови инструменти за ограничаване на нарастващата зависимост на потребителите от техните смартфони. Ето как големите компании в света на мобилните технологии ще се опитат да накарат потребителите да прекарват по-малко време, вторачени в дисплея на мобилния си телефон.

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Триколесен електромобил на достъпна цена

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Electra Meccanica стартира производството на електрическите си триколесни електромобили с цена от $ 15.000. Първият електромобил Solo слезе от поточната линията в ново производствено съоръжение, което ще произведе 75.000 едноместни електромобила, през следващите три години.

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Рентген с цветни изображения за по-добра диагностика

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Медицинските рентгенови снимки, все още са в ерата на черно-белите, неми филми. Разбира се, контрастът помага на лекарите да открият счупвания и фрактури на костите, но по-детайлни изображения биха могли да помогнат за откриването на други проблеми.