Снимки

Водата ще поскъпва плавно, а не шоково. Това обяви Иван Иванов, шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Както при цената на електроенергията, така и при цената на ВиК услугите комисията ще защити обществения интерес", категоричен бе той. По думите му в новата наредба, която ще влезе в сила от 2017 г., пада от 4% на 2,5% социално поносимият праг на цената спрямо средния месечен доход на едно домакинство. Средно за страната това е цената на 2,8 куб. на човек.

„Комисията

 

няма да приема искания за цени над прага

 

от ВиК операторите”, предупреди Иванов. По думите му като цена той е различен за различните райони и области в зависимост от средния месечен доход на семействата в съответния район.

С намаляването на прага само в няколко района - Търговище, Шумен, Добрич, Силистра и Хасково, има риск по новите правила цената на водата да се окаже над социалния праг.

„За страната при среден доход от 350 лв. на човек, отнесен към 2,8 кубика, сегашната пределна цена е 5 лв., а с новия намален праг тя пада на 3,25 лв./куб. За София ако приемем среден доход от 600 лв., при действащия праг от 4% пределната цената е 8,60 лв./куб, а по намаления - 5,50 лв./куб. В момента в столицата тя е 1,47 лв./куб. м, а средно за страната - 1,80 лв.”, уточни Ивайло Кашчиев, ръководител отдел в КЕВР.

"Комисията

 

ще отчита баланса на интересите

 

между ВиК операторите и потребителите на ВиК услуги", каза още шефът й Иван Иванов. Той добави, че регулаторът с голямо внимание ще разгледа и ще се произнесе върху бизнесплановете на ВиК операторите за периода, който започва от 1 януари 2017 г. Те трябва да ги внесат до средата на 2016 г., за да има време да бъдат разгледани. Тогава ще станат ясни и новите цени на водата. Експертите от КЕВР обясниха, че те ще зависят в голяма степен от направените инвестиции от съответния ВиК оператор. Според тях субсидираните проекти по ЕС-програмите за нова инфраструктура също ще увеличат разходите на водните дружества. Причината е, че от една страна те ще съфинансират строителството, а от друга - за новите съоръжения ще се харчат пари за експлоатация и поддръжка. От КЕВР припомниха, че неокрупнените оператори няма да могат да получават субсидии по европрограмите.

Новите наредби за цените и за качеството на водоснабдителните услуги в България са

 

съгласувани със Световната банка.

 

КЕВР уточниха още, че от 1 януари 2017 г. всички оператори трябва да имат една цена, независимо по какъв начин се доставя водата - по гравитачен способ или чрез сонди и помпи. Така за първите абонати цената ще се увеличи, а за вторите - ще поевтинее, смятат експерти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.