Екокатастрофа край Поморие заради Зеления октопод
3

Псевдоеколози усвоили 600 бона за проекта

Екокатастрофа край Поморие заради Зеления октопод

Колониите от птици изчезнали заради изкуствения остров

Поморийското солено езеро е на ръба на екологична катастрофа, алармираха от Национална асоциация "Българско черноморие". Според експерти на асоциацията, от езерото са изчезнали цели колонии от редки и защитени птици. Пернатите избягали, след като преди години "Зелени Балкани" изградиха изкуствен остров насред езерото.

"Така наречената природо-защитна организация усвои през предния програмен период 680 000 лева за построяване на остров в Поморийското езеро. Парите бяха дадени от МОСВ от Оперативна програма ,,Околна среда”. С тези пари уж трябваше спешно да се спасява биоразнообразието в Поморийското езеро“, разказват от НАБЧ.

Според асоциацията обаче, вместо това

,,спасителите“ прогонили колониите от гнездящи птици

в района на вал № 1, който превърнаха в остров. Така пернатите били принудени да гнездят в частта от езерото, която се намира в урбанизираната част на Поморие, срещу Музея на солта. Със сумата от 680 000 лева, псевдоеколозите изкопаха с багер връзките на вал №1 към сушата, обградиха парчето земя в езерото с изкуствена мрежа и го засипаха с речен чакъл от река Тунджа.

В резултат на това днес незаконният остров напълно е обрасъл с буйна речна растителност, поради факта, че с речния чакъл са пренесени и семена на десетки речни видове растения.

„Тази растителност не е характерна за природното местообитание - солено Поморийско езеро, което доведе и до унищожаване на местообитанието за гнездене", обясниха от НАБЧ. Експертите на асоциацията бият тревога от 2013 година и призовават властите да се намесят и спрат издевателствата над естествената природна среда в Поморийското езеро.

НАБЧ настоява още

да се прекрати усвояването на пари от данъкоплатеца за биоразнообразие,

а вместо това тези средства да се инвестират реално в опазването на природните ресурси.

"Ще настояваме пред новото ръководство на МОСВ ,,Зелени балкани “ със собствени средства да почистят езерото от биологичното замърсяване предизвикано от тях и да възстановят на Оперативна програма "Околна среда" усвоените 680 000 лева“, категорични за от черноморската асоциация.Според тях буйната речна растителност, която завладява нови територии в Поморийското езеро създава сериозна опасност от екологична катастрофа в района.

„Не е изключено тя да влоши лечебните качества на уникалната поморийска кал. Никой не може да каже дали няма да привлече животински видове характерни за поречието на река Тунджа и дали солената вода в езерото няма да се превърне в сладководна", коментират още от НАБЧ.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.