Снимки

През октомври 2016 г. фондацията XPrize насочи вниманието си към недостига на вода, като за основни причини посочи намаляването на водните ресурси поради бързо нарастващия брой на населението и изменението на климата. Съревнованието Water Abundance XPrize, с награден фонд в размер на $ 1.75 млн., има за цел да вдъхнови идеи, посредством които да се извлича вода от атмосферата и сега обяви петте финалиста.

Критериите за спечелване на Water Abundance XPrize са конкуриращите се отбори да разработят технологии, с които да могат всеки ден да събират 2.000 литра вода от атмосферата, като използват само възобновяема енергия с цена, не по-голяма от два цента за литър.

Конкурсът привлече 98 отбора от 25 държави, от които сега останаха само пет, въз основа на техническата им документация, резултатите от ранните тестове и видео доказателства за работещ прототип. Сега петте отбора разполагат с пет месеца, за да продължат да изграждат устройствата си за последния кръг от изпитания.

Hydro Harvest Operation е отбор от Нюкасъл, Австралия, който използва своя опит в разработването на двигатели без вредни емисии, генериращи електроенергия от геотермални и промишлени отпадъци, за да се изгради просто, икономически ефективно устройство за събиране на вода.

Отборът от Хавай, JMCC WING е част от компанията JMCC Water Filters, която предлага атмосферни водни генератори като част от продуктовата си гама. Настоящите модели на компанията се нуждаят от голям енергиен ресурс, който не винаги е слабо развитите и бедни региони, за това компанията е адаптирала технологията си да отговаря на критериите на XPrize, работейки по по-ефективно устройство, комбиниращо вятърен генератор с атмосферен воден генератор.

Skydra е името на отбора от Чикаго, който се стреми да изгради система, включваща както природни, така и инженерни системи.

Uravi от Индия също не изостава, изграждайки изцяло самостоятелна водосъбирателна машина, която ще използва познанията за съвременните материални и слънчева топлинна енергия.

Партньорството Veragon & ThinAir от Лондон няма за цел да събира обикновена вода, но да използва устройството си за производството на висококачествена минерална вода. Водният генератор Въздух- Вода (Air-to-Water) използва нов повърхностен материал, вдъхновен от природата и разработен в Империал Колидж Лондон (Imperial College London), за който се твърди, че по-добре стимулира образуването на водни капки. Как, след това водата се минерализира, все още не е ясно.

„Водата е нашата живителна кръв”, казва Зения Тата, вицепрезидент на стратегията за глобално въздействие в XPrize. „С тревожния недостиг на вода, който оказва влияние върху прехраната в целия свят, ние се нуждаем от децентрализиран и демократизиран напредък с водата, повече от всякога. Обещаващите прототипи, представени от петте финалиста, ни отвеждат една крачка по-близо до намирането на финансово ефективно решение за добив вода от разредения въздух и предоставянето на достъп до вода, по всяко време и навсякъде.”

Награда от $ 250 хил. ще бъде разпределена между петте финалиста, като голямата награда от $ 1.5 млн. ще бъде присъдена през август.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Как ще намалят зависимостта към смартфона

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Забелязват се сходства, между предстоящите iOS 12 и Android P актуализации, като това са нови инструменти за ограничаване на нарастващата зависимост на потребителите от техните смартфони. Ето как големите компании в света на мобилните технологии ще се опитат да накарат потребителите да прекарват по-малко време, вторачени в дисплея на мобилния си телефон.

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Триколесен електромобил на достъпна цена

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Electra Meccanica стартира производството на електрическите си триколесни електромобили с цена от $ 15.000. Първият електромобил Solo слезе от поточната линията в ново производствено съоръжение, което ще произведе 75.000 едноместни електромобила, през следващите три години.

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Рентген с цветни изображения за по-добра диагностика

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Медицинските рентгенови снимки, все още са в ерата на черно-белите, неми филми. Разбира се, контрастът помага на лекарите да открият счупвания и фрактури на костите, но по-детайлни изображения биха могли да помогнат за откриването на други проблеми.