Снимки

Заявленията за подпомагане през 2017 година схемите по директните плащания ще се приемат от 1 март и до 15 май, съобщиха от земеделското министерство. Общо 20 са схемите за директни плащания, по които ще може да се кандидатства през тази кампания. Финансовият ресурс, който ще бъде разпределен по тях, е приблизително 1,5 млрд. лв.

До края на февруари се провеждат информационни срещи за разясняване на схемите по директните плащания по кампания`2017. Те имат за цел да запознаят земеделските производители с новостите при кандидатстване и с условията, на които да отговорят, както и с дейностите, които трябва да изпълняват, за да получат финансово подпомагане. В семинарите участват експерти от общинските служби по земеделие към Министерство на земеделието и храните.

В област Благоевград срещите са 14 в периода 21-24 февруари. В Бургаско са по същото време, но ще са в 32 селища на областта. В съседната област Варна те са 9 и ще се проведат между 22 и 24 февруари.

Във Великотърновско информационните срещи са 10 и ще са от 20 до 24 февруари. В същото време ще са и десетте срещи във Врачанско. Във Видинско са 8 и ще продължат 4 дни в периода 21-24 февруари. Едновременно с тях са насрочени и четирите срещи в област Габрово. В област Добрич срещите ще са 8 от 20 до 24 февруари.

Най-много срещи -69, за най-дълъг период от време между 20 февруари и 6 март, се планират да бъдат направени със селските стопани в област Кърджали.

В област Кюстендил деветте срещи ще се проведат в периода 20-23 февруари. В Ловешко те ще са 7 и се между 20 и 24 февруари. По същото време са насрочени и 11 срещи в област Монтана. В област Пазарджик срещите вече са проведени, уточняват от МЗХ. В Пернишко пък шестте срещи ще са в периода 21-24 февруари.

В област Плевен от 20 до 24 февруари се планират срещи със селските стопани в 10 населени места. В Пловдивско за същия период от време трябва да се проведат 14 срещи. В Разградско са предвидени 7 срещи между 22 и 24 февруари. Толкова ще са срещите и в съседната област Силистра, но ще са в периода 20-23 февруари. Осемте информационни мероприятия в област Русе ще са от 21 до 24 февруари. Четирите срещи в Сливенско са насрочени между 21 и 24 февруари, а други 10 в област Смолян - от 20 до 24 февруари.

За област София-град е предвидена само една информационна среща на 21 февруари в читалището на кв. Панчарево. В Софийска област 3 от срещите в Ботевград, Етрополе и Правец, вече са проведени. Остават още 13, които са насрочени в периода 20-27 февруари.

В област Стара Загора са предвидени 9 срещи между 21 и 24 февруари. В област Търговище те ще са само 4 - между 22 и 24 февруари. В Хасковско обаче са 11 - от 20 до 24 февруари. По същото време са насрочени 10 срещи в Шуменско. Четирите срещи в област Ямбол се предвижда да се проведат в периода 22-24 февруари.

Стопаните, които нямат възможност да присъстват на събитието, могат да се консултират и да получат информация на място в структурите на МЗХ. Графикът с местата и часът на провеждане на срещите е публикуван на интернет страницата на агроминистерството в рубриката „Актуално“.

Междувременно от МЗХ съобщиха още, че бенефициентите ще могат сами да проверяват резултатите от подадените заявления за Директни плащания - кампания 2010. Това е възможно на електронната страница на ДФ „Земеделие”, www.dfz.bg. На нея , всеки бенефициент – кандидат по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), национални доплащания и другите схеми и мерки по Директни плащания, ще има възможност сам да извършва справка за движението на заявените си данни и изплатени субсидии за Кампания 2010.

Новата секция „Система за индивидуална справка по Директни плащания – кампания 2010” е разработена, за да улесни пълния достъп до информацията, необходима за кандидатите. Чрез въвеждане на Уникалния регистрационен номер (УРН) и последните четири цифри от ЕГН или Булстат те могат да направят следните справки:

Размер на декларираната от тях субсидия, редукции в случай на закъсняло подаване и/или редакция на заявлението или такива, наложени за неспазване на условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, както и санкциите за недопустими за подпомагане площи.

Оторизирана сума по заявлението - одобрената сума по съответната схема/мярка след извършване на всички проверки за допустимост на заявените площи или животни по схема.

Удържана сума в резултат на санкции от предходни периоди или недължимо платени суми, за които е издаден АУПДВ (акт за удържани публични държавни средства), или прихванати суми от наложени санкции по други схеми и мерки, администрирани от ДФЗ.

Наредена сума - реално изплатените средства по схемата/мярката.

В помощ на бенефициентите, за чиито площи е установено, че не попадат в допустимия слой за подпомагане, е приложена и таблица, в която те сами ще могат да проверят номерата на съответните парцели и площта, която е недопустима за субсидиране. В случай че не са съгласни с установените данни, кандидатите могат да подадат жалба в Министерството на земеделието и храните в определения за това срок, който изтича на 20 май 2011 г.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проверяват всяка година качеството на хотелите и кръчмите

Хотелите и кръчмите, които притежават етикет за качество, ще бъдат подложени на ежегодни проверки. Това предвиждат новите промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложението идва по-малко от месец след обнародването на последните приети корекции в същия нормативен документ.

ЕК задължи „Газпром“ да позволи конкуренти цени за Централна и Източна Европа

Европейската комисия прие решение, с което налага на „Газпром“ редица задължения, с които се отстраняват изразените от Комисията опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и предприятия, съобщиха от ЕК.

България свободна от класическата чума по свинете

Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) официално призна България като държава, „свободна от класическа чума по свинете“. Това става по време на Генералната сесия на организацията, която се провежда тази седмица в Париж, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).