Снимки

Цените на едро на краставиците и на пилешкото месо ще бъдат почти равни през март. Това сочат данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Прогнозите за месеца са, че близо 2600 лв. ще струва тон краставици, а пилешкото месо се очаква да се търгува за малко над 2700 лв. През февруари зеленчукът се е продавал за 4,47 лв. за килограм на дребно и се предвижда стойностите да продължат да се покачат и през третия месец на годината, достигайки най-високи нива за последните години. Цените на оранжерийните зеленчуци у нас през тази зима са сред най-високите въобще, посочват още анализаторите. Особено чувствително е увеличението именно при краставиците. На едро цените на оранжерийния зеленчук са нараснали с 6% през февруари на месечна база и с 40% на годишна.

При доматите обаче най-чувствителна е разликата в цената на едро и дребно, като достига до около 45 на сто. Например през миналия месец доматите са се търгували средно за 2,95 лв. за килограм, докато цената на едро е била около и по-малка от 2 лв., в зависимост дали зеленчукът е оранжериен или внос. При краставиците, където цените на производител са доста по-високи, разликата между нивата на търговия е 35%. Според експертите изкупните цени са благоприятни, но вътрешното предлагане не е голямо. Те считат още, че печеливши от поскъпването на пресните зеленчуци са преработвателите на плодове и зеленчуци. В доклада се посочва още, че дефицитът на прясна продукция в комбинация с високите цени, кара потребителите да избират повече консервирани зеленчуци.

На фона на поскъпващите зеленчуци прогнозата за някои видове месо е то да поевтинява този месец. Очаква се цените на свинското да паднат съответно със 100 лв. за тон спрямо февруари. Така през третия месец на годината прогнозната цена за тон свинско е 3400 лв. В данните на анализаторите се посочва, че изминалата 2016 г. се оказа годината с едни от най-ниските цени на свинското месо у нас, съизмерима единствено с 2010 г. Очаква се през тази година прогнозата за стойностите да е около или малко над средните за 2016 г. Средните цени за кланично тегло на свинското у нас през февруари и март тази година се очаква да се движат надолу, достигайки 3,40-3,50 лв/кг. от кланиците.

Цените на пилешкото месо са с най-малки колебания, като те ще продължат да се движат в диапазона 2,70-2,80 лв за килограм месо от кланица. Тази година средната стойност, на която ще се търгува пилешкото, се очаква да остане в диапазона 2800-2900 лв. за тон, като нивата остават близки до миналогодишните.

Цените на говеждото месо в България се сринаха от лятото на 2016 година с повече от 30% и бяха едни от най-ниските за целия ЕС. Причината за резкия спад на цените на говеждото е слабо развитият пазарен дял на говеда за месо. По тази причина преобладаващата част от животните, стигащи до кланиците, са бракувани крави от млечно направление. В момента говеда за клане почти не се доставят в кланиците или тяхното качество е много по-добро и цената ще върви нагоре.

Млякото продължава да поскъпва и в началото на тази година, като очакванията са тази тенденция да се запази до средата на пролетта. През март средната стойност на млякото е 62 лв. за 100 кг, като се покачва с лев спрямо февруари и с 2 лв. в сравнение с първия месец на 2017 г. Прогнозите са средните изкупни цени за 2017 г. на краве мляко да бъдат 0,58-0,60 лв за литър. 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Рекламираме туризма си в Русия от 1 юни

От 1 юни започваме нова рекламна кампания на българския туризъм в Русия. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си в Санкт Петербург с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм.

"Струма" минава през Кресна, реши съдът

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Приета е пътна карта за подобряване изпълнението на Дунавската стратегия

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова председателства днес съвместна среща на националните координатори и координаторите на приоритетни области на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.