Снимки
Специализиран медицински екип от Европа ще пристигне в Разград до месец за да прегледа лъвовете в местния зоопарк. Това съобщи пред "Монитор" Руслан Сербезов, експерт по дивите животни и зоопарковете в австрийската фондация "Четири лапи" и дългогодишен експерт на МОСВ. Втората стъпка, в която фондацията ще се ангажира е да намери дом за разградските лъвове. Лъвовете от Разград привлякоха вниманието на специалисти и природозащитници след извънредна проверка на МОСВ в зоокъта, когато се оказа, че животните живеят при лоши условия, някои от тях са болни, не е водена никаква документация през годините и има съмнения за кръвосмешение в лъвското семейство.
"При посещение в зоокъта заварихме един болен лъв, който има наследствени проблеми,  наблюдава се влачене на задните крака. Не могат да го извеждат постоянно навън, нямат достатъчно ограждения. През по-голямата част от времето стои затворен в помещение, което го дразни и е изнервен и не е в цветущо състояние." - разказа Руслан Сербезов. Лъвът, както и неговите събратя никога не били преглеждани от лекар и затова към момента не се знае дали има рахит или някакво друго заболяване. Експертът на "Четири лапи" уточни, че сегашният екип от гледачи, в който има и ветеринарен лекар, не носи вина за състоянието на лъвското семейство, където грешките са се трупали през годините.
През септември в зоопарка се родили неустановен брой лъвчета. Най-малко едно от тях е починало, а други две - Терез и Масут се оказали в критична ситуация, след като майка им ги отхвърлила. Наложило се да бъдат настанени в частната ветеринарна клиника "Добро хрумване" в София. "Ние имаме съмнения, че тези лъвчета имат близкородствено кръстосване на гените."- обясни Руслав Сербезов, а според неофициална информация от Разград майката на Терез и Масут била в същото време и тяхна сестра. "Съмняваме се, че има кръвосмешение,  но няма документация кои са майки, кои са бащи на лъвовете в зоопарка" - коментира експертът.
Заради съмненията за близкородствено кръстосване от РИОСВ в Русе издали заповед за незабавно преустановяване на размножаването в лъвското семейство. На семейно планиране подлежат четири от петте полово зрели животни, които досега живеели в една клетка. Петото е болният лъв без име, който обитава отделна клетка. Засега се знае само със сигурност, че лъвицата Рая в съседство е негова майка.  "Те имат някаква комуникация през клетката и решетките, опитват се да поддържат с нея комуникация. Майката започва да провира лапичка през решетката, той се ядосва, дразни се, но комуникира с нея. Типично лъвско поведение, но той освен, че е болен, се дразни, че стои сам и затворен." - обяснява Сербезов.
Дълго време лъвовете в Разград бяха гордост на града и на 87-годишния животногледач бай Бехчет Али. Според критици увеличаването на лъвското потомство било фикс идея на бай Бехчет. През 2008 година за големи заслуги към зоопарка общинският съвет дори удостоил гледача със званието "Почетен гражданин на Разград". Бай Бехчет тръгнал към зоопарка от ветеринарна лечебница, където успял да излекува болен лъв. През 1979 година започнал изграждането на разградския зоокът, а през 1981 в него ревнала първата лъвска двойка.  Оттогава клетката на лъвовете никога не била оставала празна. На практика обаче зоопаркът се превърнал в развъдник на лъвчета за продан на частни лица и бизнесмени.
Към днешна дата никой няма представа точно колко лъвове са се родили в Разград. Според Руслан Сербезов обаче по-важният въпрос е и, колко представители на тези големи котки са си отишли - информация за това също няма.
Петте зрели животни трябва да бъдат разселени, но вероятността да намерят приемен дом в България е много малка. В зоопарковете, където има условия за големи котки "щатът е попълнен" и затова ще се търсят зоологически градини в Европа. Подобна ситуация имаше преди години за лъвицата Багира от Павликени, която се намираше в тежко състояние. Тя обаче беше изпратена в Южна Африка.
"Преди време една голяма кампания направих за пренасочване на 14 мечки от Кормисож, трябваше да бъде закрит, успяхме да ги изпратим в цяла Европа, въпреки, че не се търсят и не са атрактивни, надявам се да намерим дом и за лъвовете, коментира още експертът от "Четири лапи".
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Агенцията за закрила на детето проверява социалните

Държавна агенция закрила на детето (ДАЗД) извършва проверка на дейността на дирекция „Социално подпомагане“- София . Поводът е случай с две деца, въвлечени в тежък и продължителен родителски конфликт. След дело в съда попечителските права били дадени на бащата, който майката определя като насилник.

Правят „Фестивал на фестивалите” край брега на река Сивек

Уникален по своя характер „Фестивал на фестивалите“ стартира в етнографския музей на открито „Етъра“, в него ще вземат участие 19 организации, работещи за популяризирането на здравословно хранене и свързани с народния бит ястия и напитки.