Снимки

Масовото отопление на въглища и дърва през зимата причинява огромна димна завеса над Пазарджик и най-висока стойност на замърсяване на въздуха във вечерните часове  между 19.00 и 20.00 ч. Тогава хората се прибират от работа в домовете си и палят печките-тип“Чудо“, които отделят вредни газове във въздуха. Другият сериозен фактор, който нанася щети, са старите автомобили и градският транспорт.

От местната Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите отчитат в официално съобщение, че  през есенно–зимните месеци броят на превишенията рязко се увеличава. През септември и октомври 2017г. градският фонов пункт в Пазарджик е отчел едно превишение на фини прахови частици- на 19 септември м.г. са измерени ФПЧ от 66.00 микрограма на кубичен метър – превишението е 1,32 от нормата. При другите замервани показатели – серен диоксид и азотен диоксид, превишения не са регистрирани. Замърсяването на въздуха с фини прахови частици, според редица специализирани изследвания, е предпоставка за заболявания на дихателните пътища и на очите, усложнения като бронхиална астма, хроничен бронхит, белодробен емфизем и на сърдечно-съдовите заболявания, което води до намаляване на продължителността на живота. От екоинспекцията припомнят на гражданите за намаляване на емисиите на замърсители във въздуха през отоплителния сезон-да използват газ или ток в жилищата си. Екоинспекторите препоръчват да се направи добра външна или вътрешна топлоизолация на стени и тавани, подмяна или уплътняване на прозоречната дограма, дори плътните завеси, които съществено намаляват загубата на топлинна енергия, количествата горива и съответно емисиите във въздуха. Ако все пак домакинствата се отопляват на дърва  и въглища се препоръчва да не се използват въглища с високо съдържание на пепел и сяра, както и влажна дървесина. При изгарянето на такива горива се увеличават отделяните количества прах и вредни химични съединения – серен диоксид и въглероден оксид. Трябва да се провери състоянието и височината на комините, тъй като недостатъчната височина на комините на жилищните сгради (по-малко от 0,5 – 1,0 m над билото) затруднява както процеса на горене, така и разсейването на газовете в атмосферата. Допълнително задимяване във въздуха идва и от изхвърлени в контейнерите за битови отпадъци гореща сгур и пепел и това често предизвиква запалване или продължително димене на отпадъците и замърсяване на въздуха. Забранява се в печките на твърдо гориво да се изгарят пластмаси, гуми, парцали, печатни издания и др. тъй като тези отпадъци при изгаряне отделят токсични химични вещества. Изгарянето на отпадъци (освен в специализирани регистрирани инсталации) е забранено и нарушителите се глобяват.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Протосингел се ожали за дискриминация

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Жалба срещу директора на РЗИ-Сливен до комисията за защита от дискриминацията е подал отец Евгений Янакиев, протосингел на Сливенската митрополия. Отецът и съпругата му Венелина  настояват КЗД да се произнесе по казус, по който малкият му син Николай не може да посещава детска градина заради предписание на инспекторите.

Катастрофа блокира АМ „Тракия“ в посока Пловдив - Бургас

Катастрофа блокира движението в района на 230 километър на АМ "Тракия" в посока Пловдив-Бургас. Вследствие на удара движението вече около час е силно затруднено, съобщава "Трафик". Ударът е станал в ранните часове на деня между две леки коли. 

Продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ

С устен изпит по журналистика, събеседване за специалност „Изобразително изкуство“, музикален инструмент или пеене, физика и със събеседване за специалност „Графичен дизайн“ продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2018/2019 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.