Снимки
  • - Д-р Шейтанова, защо ни болят ставите при промяна на времето. Оплакванията са характерни при промяна на топло с по-хладно и влажно време, на което бяхме свидетели през последните дни?

  • - Основните причини са две. Първата е чисто физиологична. Тялото реагира по законите на физиката, тъй като непосредствено преди разваляне на времето атмосферното налягане пада и това се отразява директно върху ставно-мускулния апарат. Грубо казано, той набъбва заради по-ниското атмосферно налягане навън. Това е на микроструктурно ниво, невидимо е за окото и рефлектира върху сетивата. Притиска нервните окончания и оттам болката в ставите и мускулите се усилва. Другият фактор при промяна на времето е влагата. Тя влияе при по-възрастни хора, с шипове в коленете, врата като обостря болката. При по-възрастните влагата прониква по-лесно през порите и от там се засилва болката. Друга причина пък е чисто психологическа. При разваляне на времето хората губят настроение, стават по-пасивни, имат предварителна нагласа, че ще реагират.

  • - Какво можем да направим при тези оплаквания, особено в летния сезон?

  • - Първото нещо е да премахнем това, което можем да контролираме. Няма как да променим времето, но можем да контролираме резките разлики в климатизираните помещения. Не бива да има разлика повече от 5 градуса от температурата навън и вътре в помещението. В противен случай това влияе върху ставите и мускулите. Добре е при резките промени да избягваме извънредни ситуации за организма ни - например ако никога не сме спортували, не бива да го правим в такъв преходен период.

  • - Добре ли влияе морската вода или пък минералните басейни?

  • - По принцип и на санаториум, и на море тези пациенти трябва да ходят, когато не са в остър стадий от заболяването. Тогава са забранени. Когато обаче не ни боли, можем да правим профилактика и такива курорти действат добре на ставите. Но както казах, това не бива да се прави в момент, когато имаме оток или остри болки.

  • - До колко влияе на ставите наднорменото тегло?

- Наднорменото тегло влияе най-много на болките в ставите. Те са такава структура, която носи тялото ни и движи крайниците ни. Тоест, поема тежест. Когато упражняваме върху нея по-голяма тежест, ставните клетки се притискат доста една в друга. Хрущялът започва да се руши от необичайния натиск и това предизвиква болки. Така че наднорменото тегло влияе много. Каквото и да лекуваме, ако не намалим килограмите, ефектът е или нулев, или временен. Трябва да премахнем причината, а това са килограмите. Това важи особено за кръста. Когато имаме коремче и напълнеем, това натоварва кръста двойно и тройно. Променя се центърът на тежестта, но хората не го осъзнават. Добре е тогава да използваме ластичен колан.

  • - Вие казахте няколко думи за спортуването, но кажете все пак дали при такива заболявания е по-добре да се движим или по-скоро трябва да сме в покой?

- Зависи в кой стадий е заболяването. Когато не изпитваме болки е добре да се движим. Движението и спортът съхраняват ставите здрави и млади. Обездвижването ги руши много по-бързо. То се разрешава само, когато сме в остър стадий и изпитваме силна болка, ако имаме оток. Както например, при остра дископатия. За да се предпазим от такива ставни заболявания обаче, спортът е най-важен. Това не бива да е непременно фитнес, може да се разхождаме в парка, да ходим пеша вместо да се качим на трамвай.

  • - През тези дни имахме по-хладно и влажно време, а сега отново се затопля. Това по-благоприятно ли е за ставните заболявания?

- По-принцип е по-благоприятно преминаването от студено към топло време. Но имам пациенти, които реагират зле и на тази промяна, но те са по-малко. Това е пак заради промяната в атмосферното налягане. Това се отразява зле на ставите.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.