Седмица на българските храни ще бъде организирана през април в няколко големи търговски вериги. Това стана ясно след срещата на зам. министърът на земеделието Васил Груден и представители на немските вериги, която се проведе на българския щанд в първия ден на изложението «Зелена седмица» в Берлин. Промоцията ще започне от немската стоица, а след това ще продължи и в други големи градове на федералната република. «Щандовете в големите магазини ще имат традиционна българска визия, надяваме се потребителите да оценят качествените продукти, които ще покажем. Има голям интерес към българското вино, освен това ще представим сирене и млечни продукти, които също срещат добър прием на немския пазар.

 

Специален интерес има към биологичните продукти

 

плодове, зеленчуци и мед, както и традиционни месни продукти. Неизменно голямо внимание се обръща на розата и продуктите с розово масло.», уточни още Грудев. След като приключи българската седмица производителите и търговците ще имат възможност да се договорят за регулярни доставки в Германия. «За нас е важно да разширим възможностите си за износ към трети страни. Те са сериозен приоритет, защото Европа е пренаситена от храни.», каза още той.

Българският щанд беше официално открит от зам. министър Васил Грудев и федералният министър на земеделието на федералната република Кристиян Шмит, който всяка година посещава лично едва седем- осем щанда. По време на най-голямото изложение за храни в Европа, което се провежда за 81 път има около 2 000 участници и 68 национални щанда. Очакват се почти 500 хиляди посетители да преминат през залите. Министър Шмит получи от българския домакин кошница, в която освен вино и месни продукти със защитено наименование, бяха сложени и отбрани биопродукти – сирене, сладка, мед, сушени плодове и ядки.

„За нас е много важно, че

 

за 27 път страната ни се представя на „Зелената седмица”

 

имаме амбицията и визията и качеството на предлаганите стоки да бъдат на изключително високо ниво и щандът ни да стане една истинска витрина за българските продукти”, каза Грудев. Това е истинската цел при посещението на подобни прояви – да представим нашите продукти, да запознаем гостите с тях и най-вече да достигнем до други пазари.

Националният щанд, разположен на 143 кв.метра през тази година е оформен като традиционна копривщенска къща с два действащи етажа. Срещите на официалната делегация се провеждат в т.нар. „Буров кабинет”, който напомня обстановката в която е работил великият банкер. Ансамбъл „Българе” са ангажирани с цялостното обслужване на българският щанд през тази година. Момчета и момичета в национални носии радват гостите не само с уникални танци, но и ги обслужват в импровизираната българска кръчма. Предлагат се традиционни български храни, кюфтата и кебапчетата вървят заедно с нашенска ракия и мастика. Особено интересни за посетителите са нашенските мезета от биволско месо, както и сирената и месните продукти със запазено наименование на произход. „Искаме посетителите да усетя, че България е не само една изключително красива държава, но че има гостоприемни хора”, каза Христо Димитров, ръководител на ансамбъла, който използва описът си от организирането на Фестивала на народната носия в Жеравна и при представянето на страната по време на „Зелената седмица”. 18 компании български компании се представят на изложението, розово вино, сладка, мед и много биопродукти са сред изложените стоки.

Междувременно в Берлин бе подписано административно споразумение между Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Федералния институт за оценка на риска в Германия от директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев и представляващият института проф. Райнер Витковски. „Основната цел е с нашите взаимни усилия и чрез сътрудничеството, да подобрим анализа на качеството на храната, която се предлага на българския пазар.”, каза зам. министър Грудев. Проблемът с качеството на храните и неговият анализ престава да бъде проблем на една страна-членка, а на съществуващия глобален пазар, според него.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Доходите нарастват с 11.3% през третото тримесечие, а разходите - с 4.3 на сто

Общият доход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1716 лв. и нараства с 11.3 на сто спрямо същото тримесечие на 2018 г., съобщи Националният статистически институт. Общият разход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1583 лв. и се увеличава с 4.3 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година.

Предприемачи прогнозират по-малко инвестиции в промишлеността през 2020 г.

Инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт, проведена сред предприемачи през октомври 2019 г., показва, че предприемачите очакват инвестициите през настоящата година да са с 10,5% по-малко в сравнение с предходната 2018 г.