Местят студентите по медицина на СУ в гимназията по облекло (ОБНОВЕНА)

Компенсират Алма матер за отнетата сграда на бул. „Ал. Стамболийски“

Местят студентите по медицина на СУ в гимназията по облекло (ОБНОВЕНА)

Дават 10 млн. лв. допълнително на университета

Софийският университет (СУ) ще получи сградата на Професионалната гимназия по облекло на бул. „Черни връх“, в която ще се обучават студентите по медицина. Това е компенсация за имота на бул. „Александър Стамболийски“, който в края на миналата година беше прехвърлен на Висшия съдебен съвет (ВСС) с решение на правителството. Рокадата стана факт след среща на образователния министър Красимир Вълчев и колегата му Владислав Горанов с деканите на Софийския университет. СУ ще разполага със сградата най-вероятно от септември тази година.

До срещата се стигна

след отнемането на сградата

в резултат на което университетът отправи няколко искания към Министерски съвет и заплаши с протест, в случай че не бъдат изпълнени. Едно от тях беше именно за компенсация за отнетия имот. Най-старото ни висше учебно заведение ще получи допълнително и 10 млн. лв. за допълнителни инвестиции в инфраструктурата, която ползва, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.
В своите искания ръководството на СУ беше заявило, че настоява допълнително 15 млн. лв. Предстои тези две решения да бъдат приети на утрешното заседание на Министерски съвет. Също така образователното министерство ще открие процедура по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на

достъп на СУ до

международните бази данни

съобщи още Вълчев. Той също така обеща и че ще промени методиката за оценка на научната дейност, която също беше повод за протест. Класацията на просветното министерство за научна дейност за 2016 година трябваше да окаже влияние върху финансирането на университетите. „Новата оценка ще бъде базирана на обективни показатели“, обясни Вълчев. След поредицата от съгласия между СУ и властта, протест няма да има, обясни ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. „Ние от самото начало бяхме убедени, че ще се разберем с правителството много лесно. Бях сигурен, че става дума за някакво недоразумение и комуникационен проблем между нас“, заяви той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.