Единствена по рода си базилика в късноантичната крепост Палматис край тервелското село Оногур бе разкрита от археологическият екип на проф. Казимир Попконстантинов.

"Аз съм човек с 40-годишен опит в християнската и манастирска архитектура и такъв храм в България, мога категорично да заявя, не е откриван. С какво той е изключително ценен - със своя синтрон. Това е мястото, където е епископският трон, на който епископът е сядал, когато е присъствал на литургии, а около него са сядали останалите свещеници. Според измерванията ни той е бил с височина между 2.70-3.00 м. Другото, което никъде, в нито един храм не може да се види в България, е менза сакра, или както гърците наричат това място светата трапеза - олтарната маса. Тя е била с богато украсени колони, елементите на които открихме по време на работата - основи, парчета от самите колони и капителите им, които са богато украсени. По украсата им е видно, че са в йонийски стил," обясни професорът. Той е категоричен, че находката в късноантичната крепост Палматис, която е край Оногур, е от изключително значение както за българската, така и за балканската християнска архитектура.

По базите и капителите има знаци, които безспорно доказват, че колоните са изработени в ателиета в Мала Азия. "Недалеч от Палматис е крепостта Залдапа, където продължава работа колегата проф. Атанасов. Той идва заедно с френските си гости да видят това, което сме разкрили и проф. Паскал от Париж бе изключително впечатлен от находката ни, като сподели, че знаците на ателиетата могат да дадат много полезна и богата информация", коментира още проф. Попконстантинов.

Очаква се следващата седмица да бъдат разкрити баптистерията на храма и олтарната преграда на храма. По извършените до момента проучвания, професорът е категоричен, че базиликата е от периода на император Юстиниян Велики - 527-565 г. Това е и датировката на крепостта Палматис, като досега се е предполагало, че се касае за пътна станция на древния римски път между Доросторум /дн. Силистра/ на Дунав и Марцианополис /дн. Девня/ на морето. Според разкритията и направената геофизика на обекта става ясно, че се касае за древен град на площ от 225 дка. Директорът на РИМ - Добрич, Костадин Костадинов заяви, че съвместно с община Тервел стартират процедура за обявяване на Палматис за паметник от национално значение, а проф. Попконстантинов уточни, че в близост до крепостта се намира и един от най-старите в Европа комплекси скални манастири "Шан кая".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Майка забрави бебе в трамвай, старозагорец - прасе на автогара (ТЕМАТА)

Разсеяна майка забрави дете в количка в трамвай в София, а мъж от Стара Загора - прасе в чувал на автогарата. За куриозните случаи става ясно от справки за загубени вещи в градския транспорт на големите градове у нас, предоставени на „Монитор“.

С 35% са намалели оплакванията до местния омбудсман

Софиянци се жалят от незаконно строителство

С 35% са намалели оплакванията до местния омбудсман

Софиянци са се оплаквали най-много от незаконно строителство и административно обслужване на местния омбудсман през изминалата година. Това става ясно от годишния отчет на обществения посредник.

Kaufland България въвежда трети официален почивен ден за всички свои служители

Водещата търговска верига в България и един от най-големите работодатели в страната Kaufland въвежда трети официален почивен ден за служителите си. От 2020 година освен на Коледа, 25.12, и на Нова година, 01.01, всички служители в магазините на компанията в цялата страна и в Логистичния център на Kaufland ще почиват по време на още един официален празник – неделята на Великден.