Двама българи стъпиха на смъртоносния Анапурна
4

Щедър Великден за нашите алпинисти

Двама българи стъпиха на смъртоносния Анапурна

Боян Петров стигна сам със скоростна атака, Атанас Скатов - с група от 30 души

Великден беше щедър към двамата български алпинисти, тръгнали да изкатерят най-смъртоносния според статистиката 8-хилядник Анапурна (8091 м) в западната част на Непал. Първи, както се очакваше, след самотна атака в последните часове, на него стъпи Боян Петров около 14,00 ч. на 30 април. На 1 май пък около 9,30 ч. там се озова и Атанас Скатов с група от 16 шерпи и още 14 души.

Биологът и зоолог от Природонаучния музей Боян Петров, който е диабетик, закачи в събота на едно бамбуково колче на върха традиционната мартеница, която носи на експедициите си в Хималаите. После развя трибагреника, снима се с него и пое веднага надолу. Така в един ден успя да се прибере в базовия лагер, което беше втората му победа. Защото както сам твърди и се е убедил на практика, слизането е почти толкова рисковано и опасно, колкото и катеренето на хималайските първенци. Особено в този сезон с непредвидими, бързо променящи се времена и силни ветрове. Сайтът Altitude Pakistan

отбеляза постижението му като премиерно за сезона

след като никой преди това не успя да стигне до върха.

За него това изкачване стана след цели 46 дни в базовия лагер, един неуспешен опит, при който стигна до 7800 м и за финал – класически щурм с невероятно темпо, показал отличната му форма и адаптация. Пак без употреба на кислород, както беше обещал.

Петров потегли на 27 април от базовия лагер направо към лагер 2 на 5700 м. С него са двама руснаци - Димитри Синев и Александър Лутохин. Той стига там за 6 часа с много високо темпо. На 28-и продължава към лагер 3 на 6400 м, където пътят е изключително труден – през стръмен лед и и отворила се в него цепнатина. На 29-и тримата са вече в щурмовия лагер 4 на 7000 м, руснаците искат да отидат и на горния – на 7300, но не успяват. На сутринта на 30-и те тръгват към 2,30 ч., Боян ги изчаква, за да върви повече време на слънце. Той е получил добра прогноза от своя анализатор Деян Петков, че в този ден ветровете ще са по-слаби от 40 км/ч. и е решил вече да стигне догоре.

Анапурна и разположението на последните лагери.

Минава покрай далеч по-бавните си спътници

преди изгрев, минава достигната първия пат точка на 7800 м и се набира по 50-градусовия склон с дълбок сняг. Остава му денивелация около 200 м, при преодоляването на която губи 2 непредвидени часа. Облаците скриват очакваната панорама от юг, но в крайна сметка се озовава на Анапурна цели 27 години след като на нея е стъпил български крак. През 1989 г. това правят Петър Панайотов, Людмил Янакиев и Огнян Стойков.

„Сняг се носеше отвсякъде, гледки на юг нямаше никакви, но все пак на север, към нашия базов лагер имаше известна видимост, пише в дневника си Боян Петров.- Заради снега и облаците не стоях много дълго. Малко снимки, малко видео, накрая скъсах една от мартениците на ръката си и я оставих на едно бамбуково колче, като доказателство, че съм бил горе.“

На връщане среща руснаците доста надолу. Казва им, че с тяхното темпо нямат никакви шансове, продължава и към 18 ч. е в палатката на лагер 4. Там чакат 4 екипа с кислородни бутилки и шерпи, готови да щурмуват още същата вечер. С тях е и Скатов, за когото обаче Петров не съобщава нищо.

С Анапурна покорените от Боян Петров осемхилядници станаха шест – останалите са Гашербрум I, Канчендзьонга, Броуд Пик, К2, Манаслу. Той е единственият българин с над 5 върха над 8000 м, но не смята да приключва сезона така.

Следващата цел пред него е Макалу (8485 м)

Той е на 22 км от Еверест, там кампанията едва сега започва. На този връх през 1998 г. се изкачиха Иван Вълчев, Здравко Петков, Запрян Хорозов и Дойчин Василев. В програмата на Боян е включено покоряването на всичките 14 осемхилядници.

Атанас Скатов по пътя към върха.

Пакистанският сайт отбелязва и успешната атака на Атанас Скатов на Анапурна, макар да акцентира на друг интересен факт. Той тръгва на 30-и към 19,30 ч. със споменатата група и след цяла нощ катерене стигат до върха. В експедицията са шерпите от Непал, китайката Ло Цзин, австралиецът Крис Бърк, швейцарци, израелка, американец, кореец. И звездата – Карлос Сория от Испания. Той става най-възрастният алпинист, стъпил на Анапурна – на 77 години. Преди това е на К2 На 65 г., на Броуд Пик на 68, На Макалу на 69, на Гашербрем 1 – на 70, Манаслу – 71, Канчжензьонга. Липсват му само Даулагири и Шиша Пангма за Големия шлем.

Карлос Сория в разговор с Атанас Скатов в един от лагерите.

Д-р Скатов е единственият веган

който прави експеримент за човешките възможности при екстремни обстоятелства без употреба на храна от животински произход. Преди да потегли той обяви, че не смята да диша изкуствен кислород, но ще носи бутилка с такъв, защото според него човешкият живот е най-важното нещо. В актива му вече са Еверест (8848 м) и Манаслу (8156), а този сезон също е насочен към дубъл с Макалу. Програмата му включва обаче също всичките 14 осемхилядника и то само на растителна храна.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.