Снимки

Визитка:

Работи в Assess от 2013 г.

Между 1997 и 2013 е служител в ИП на МВР в сектор „Професионална психодиагностика” и „Криминална психология”

Като криминален психофизиолог има завършен курс на обучение за провеждане на полиграфски изследвания на осъждани сексуални насилници от Backster School of Lie Detection, Сан Диего, САЩ

Член е на Дружеството на психолозите в Република България

Има богат опит при водене на преговори в ситуации с вземане на заложници, изготвяне и защита на съдебно-психологични експертизи

 

 

 

- Г-н Пенов, почти всеки ден имаме случаи на обири в страната - в магазини, офиси на мобилни оператори, задигат се чанти от заключени автомобили. Кажете на какво се дължи тази тенденция?

- По принцип при динамиката на престъпленията винаги се наблюдава една цикличност - от увеличаване към стабилизиране като брой и в някои случаи към намаляването им. Това се дължи на различни фактори, които в един или друг етап от нашето обществено развитие излизат на преден план. Но в основата на състоянието на престъпността е цялостната социално-икономическа обстановка в страната. На първо място става дума за силата на държавата като основен инструмент на обществото за налагане на реда и правилата в него и незадоволителното развитие на икономиката, което рефлектира в постоянното обедняване на широки слоеве от населението и разпад на ценностната система на отделния член на това общество. Като излизащ на преден план фактор, който има пряко влияние върху престъпността, са необмислените действия, представени като реформа в МВР. През последните две-три години това създаде постоянна несигурност сред служителите на министерството. В такава обстановка криминалният контингент усеща отслабването на натиска върху себе си и е естествено да се активизира. Не бива, разбира се, да отдаваме решаващо значение за разгръщането на престъпността само на състоянието на МВР. За мен е по-важна ролята на съдебната система. Липсата на адекватните и своевременни присъди на лицата, престъпили закона, създават комфорт сред тях и усещането за безнаказаност. И накрая, съществена е ролята и на упадъка на ценностната система на отделната личност и на обществото като цяло. Понятията добро-зло, успех, обществен дълг, чест, отговорност и др. са размити и или изопачени до крайна степен. На дневен ред е разбирането, че материалният просперитет е най-ценното и той трябва да се преследва на всяка цена, включително и чрез нарушаване на писани и неписани правила и норми.

- Кажете какво е характерно за тези хора, какво може да ги накара да пристъпят към подобна мярка - безизходица, нищета или нещо друго?

- Има много бедни хора в страната, но малка част от тях извършват престъпления, както и има заможни хора, които извършват престъпления. Социалният и материалният статус не са определящи. Общото при хората, извършващи престъпления, са сериозните дефицити в емоционалната сфера и социализацията им. Те са егоцентрици, без развито чувство за емпатия, импулсивни, агресивни и с нисък праг на фрустрационна устойчивост. Стремят се да задоволят своите потребности на всяка цена, нямат чувство за вина, срам и жал, презират хората и се стремят да доминират над тях. Те са асоциални личности, за които обществените закони и морални норми не означават нищо или ги възприемат единствено като пречка за осъществяване на техните престъпни намерения.

- Превърна ли се според вас обирът в професия?

- Не може да се каже категорично, но увеличаването на броя на тези престъпления е показателен, че все повече хора се включват в този „бизнес”. Често извършителите на такива престъпления са лица със значителен криминален опит и като правило са преминали през всички форми на така наречените „по-малки” престъпления. В последно време се забелязва тревожна тенденция. Грабежите се извършват от многобройни и добре организирани групи, с използването на тежко въоръжение и на обществени места, където биха могли да пострадат много хора.

 

- Наскоро продавачка от магазин в с. Търнава се отбранява срещу въоръжен обирджия. Свикнахме ли да разчитаме предимно на себе си в подобни ситуации?

 

- Относно такива случаи аз лично не бих препоръчал подобен подход независимо от храбрите действия на това момиче. В случая тя е имала късмет, че нападателят е аматьор. Съдя за това по действията му за осъществяване на контрол върху жертвата и ситуацията. Хората, извършващи такива деяния, най-често имат криминален опит. Те действат решително и крайно агресивно, стигайки до физически увреждания и дори до убийство на противопоставящите им се. Така че първото нещо, което трябва да се направи, когато си нападнат, е да потърсиш помощ или да избягаш от мястото. Ако това не е възможно, е по-добре да се изпълнят исканията на нападателя, тъй като човешкият живот няма цена. Иначе естествено е, че не одобрявам в такива ситуации да разчитаме единствено на себе си.

- Вие бяхте в екипа от специалисти, които преди време спасиха от плен банковите служители, взети за заложници в клон на банка в Сливен, имате богат опит при воденето на такива преговори. Кажете коя е основната причина един човек да стане престъпник?

- Това е дълга тема, но решаващо за формирането на престъпната личност са проблемите при изграждането и социализацията на отделния индивид. Формирането на значими личностни качества и изграждането на полезна личност както за себе си, така и за обществото, е процес на обучение и възпитание. А тук решаващите фактори са позитивното влияние на семейната среда и отношения, училището, медиите, приятелският кръг, неформалните групи и не на последно място социално-икономическата конюнктура. А в последните две десетилетия по отношение на възпитанието на хората в коя от тези области не сме натрупали значително отстъпление и негативи?

- Доколко образованието и липсата на реализация имат значение за това?

- Няма пряка обвързаност на степента на образование с предразположеността към извършване на престъпления. Разликите между престъпниците с високо и с ниско образование са по отношение на организираността и неорганизираността на извършвания престъпен акт. При хората с високо образование престъпленията в повечето случаи се планират внимателно и като по правило се предприемат действия и мерки, целящи затрудняване неговото разкриване. Това е резултат от притежаваната от тях по-висока социална компетентност. При хората с ниско образование е характерна лесната раздразнителност и импулсивността в действията, поради което най-често извършват престъпления под влиянието на афект. Това е следствие от ниската социална компетентност и увредената им емоционална регулация, която не поражда сигнали на страх и повишена бдителност за собствената сигурност.


- Защо станахме толкова агресивни? Вече дори родители влизат в училища и си позволяват да се саморазправят с учители, посягаме на лекари?

- Агресивните импулси са присъщи на всеки човек, но те се редуцират от така наречената надстройка, която е състав от значимите личностни черти и социализацията на човека, които от своя стана подлежат на обучение и възпитание. Тук ролята на семейството е много важна. Там младият човек формира своите ценности и модели за функциониране в обществото. Ако той е свидетел или обект на агресия и вижда разрешаване на проблемите в семейството чрез насилие, това естествено се възприема у него като собствен модел за взаимоотношения с околните. Ако си израсъл по този начин, в следващите години промяната е много трудна. Ще дам пример: Преди 2-3 години в класа на 15-16 - годишния син на един мой колега две момчета се сбили. Директорката извикала бащите им с цел да предприемат общ подход и мерки за разрешаване на проблема. Но какво станало? Двамата бащи се сбили в кабинета на директорката. Ето къде е бил основният проблем.

- Наскоро 16-годишно момче простреля с пистолет на вуйчо си свой приятел, как си обяснявате тази жестокост сред подрастващите - дали само семейната среда е причината?

- Именно с възпитанието и определящата роля на семейството за формирането на децата като личности и изграждането у тях на ефективни модели и подходи за общуване и разрешаване на конфликти. Тук роля имат и училището, и медиите. Но за да могат родителите и учителите да влияят върху младите хора, те първо трябва да имат близък контакт и общуване с тях. Като казвам общуване, имам предвид преди всичко близката емоционална връзка на родителите с децата си. Да знаят какво ги вълнува, с какви проблеми се сблъскват, как ги решават, да изясняват кой е правилният път за решаването им и т.н. Често увлечени от динамиката на ежедневието, родителите не обръщат внимание на това, считайки, че са направили необходимото, като са осигурили финансово и материално своите деца. В конкретния случай роля има и интернет. „Анонимността” на контакта в социалните мрежи кара децата да общуват по неестествен начин и те да се държат по нереалистичен начин. Инцидентът е предшестван от взаимни обиди и закани във Facebook, което е продължило достатъчно дълго, за да се натрупа много гняв и омраза. И при липсата на усвоени от нападателя адекватни модели за разрешаване на конфликти или при наличието на усвоени агресивни такива се стига до инцидента. Така че най-вероятно това момче е свидетел на разрешаването на проблеми в семейството по агресивен начин или е бил обект на насилие.

- Смятате ли тогава, че социалните мрежи оказват влияние върху възпитанието и ценностите на младите, наясно ли са те с опасностите, които дебнат в интернет?

- Да, влиянието на социалните мрежи върху формирането на децата като личности и ценностна система е факт, но това е действителността и бъдещето. Трябва да се възпитава „хигиена” на присъствието и общуването на децата в мрежите. Колкото по-често се наблюдава един акт на насилие или когато той се представя като начин за разрешаване на някакъв проблем, толкова повече се приема от децата като модел за тяхно бъдещо функциониране. В тази насока децата трябва да се учат как присъствайки в социалните мрежи, да се предпазват от измами, тормоз и зависимост от злонамерени хора и такива с престъпни намерения. Особено опасни в този смисъл са седуктивните (прелъстителните) педофили, които са умели и изобретателни манипулатори.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).