Договорените в управляващата коалиция за отхвърляне на президентското вето и незабавното внасяне за обсъждане на нови поправки на Изборния кодекс са разумни решения, но едва ли ще успокоят страстите. Напротив, може да станем свидетели на поредния “омагьосан кръг” от банални препирни и загубено парламентарно време. Последвано от сезиране на Конституционния съд и на международни институции. А като краен резултат - задълбочаващо се недоверие в народното представителство и ескалиращо противопоставяне, от което печеливши ще са единствено популистите.
В новите промени, предложеният таван от 35 секции в държава може да са по-добро, но в никакъв случай достатъчно, а още по-малко обединяващо, а не разединяващо решение. Ще има ограничения на броя на избирателите, които могат да гласуват в секция, за отварянето й ще са необходими 60 заявления, а не 100. Не е необходимо да се навлиза в детайли, за да се разбере, че проблемът с гласуващите в чужбина ще остане. И че не всички ще могат да гласуват.
Другият извод, който може да се направи след отхвърлянето на ветото, е че опозицията не е единна – БСП и АБВ не участваха в гласуването. Вместо ясно да подкрепят ветото, те предпочетоха робуването на тясно партийни и популистки интереси. В същото време управляващите показаха на отцепилите се ДСБ и АБВ, че разполагат с “динамично мнозинство” от 135 гласа, което винаги може да влезе в действие, ако има опити за дестабилизация. Това обаче може да означава и друго, че няма нужда от конфронтация, чрез разиграване на псевдопатриотизъм. А от търсене на компромисни, но съобразени с конституцията решения. Замазването, гарнирано с евтина фразеология, няма да донесе желания успех на тези, които разчитат само на задкулисните уговорки. Напротив, ще увеличи общественото недоверие към тях.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Истерията около един първолак

Да си първокласник – то не е шега! Да си родител на първокласник пък си е истинско финансово изпитание. Минимум 450 лева струва на едно семейство закупуването на всичко необходимо за бъдещото първолаче. Като се има предвид, че детските надбавки за едно дете са 40 лева, излиза, че цяла година мама не трябва да ги пипа и да ги къта за първия учебен ден.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.

Възход и падение на българския джендър

Решение № 13 по дело 3/2018 на Конституционния съд на Република България от 27 юли 2018 година ще заеме специално място в историята на страната, а вероятно и в историята на Европа и света. С него по аргументиран и категоричен начин беше посочено, че т.нар. „Истанбулска конвенция” (по-нататък само „Конвенцията”) противоречи на духа и буквата на българската Конституция. Този документ, прочие, носи претенциозното наименование „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.