Снимки
Една и съща храта се сервира в продължение на цяла седмица, а се изхвърля едва, когато нещо започне да мирише на развалено. Това пише за кухнята на български хотел в Китен 22-годишният Иван Дончев от Киев, който през юли 2017 имал късмета да работи в обекта, отдалечен на 150 метра от морския бряг. Иван е споделил рецензията си в украинския сайт Турправда, като е прикачил доста снимки и завършва с апел: Не ви съветвам да отидете в този хотел, ще си развалите отпуската.
 
 
Дончев е от стотиците чужденци от Украйна и Молдова, които запълват празнините в туристическия бранш у нас.  Работил в хотела от 3 до 31 юли. "Бях направо в шок, когато видях какво се случва в кухнята. В кухнята цари пълна антихигиена. Още в първия ден ме оставиха да работя там и работих без да съм минал медицински преглед" - обяснява младежът. Разказва, че в мястото, където се приготвят ястията всички ровят в храната без ръкавици и без шапки. Кухненският персонал бил от 5 циганки, които изглеждали мръсни, но пък работели по 16-20 часа в денонощието. Храната била ту недоварена, ту преварена. "Шефът икономисваше от всичко, веднъж когато изхвърлиха развалена салата, наруга говачите. Чиниите и чашите се мият без препарат, после се излъскват със салфетки. 
Със снимки Иван показва как тубите за диспенсерите с "минерална" вода се пълнят директно от крана. Шефът им казвал да наливат твърдия алкохол от някакви туби, а според младежа изобщо не било ясно какъв е този алкохол.
   
 
Бирата била разредена с вода. "Изпивах по 3-4 литра на ден и дори не ме замайваше." - разказва от личен опит украинецът. "Имат добри връзки с полицията и затова нито веднъж нямаше нито една проверка, няма ги в booking и не можете да оставите и рецензия за тях, въпреки, че е много мръсно." - обяснява още младежът.
В разгара на сезона в рускоезичния интернет е пълно с обяви за набиране на хотелски персонал. Предложенията са насочени към граждани на Украйна и Молдова, които имат биометрични паспорти. Хотел в Слънчев бряг дава 430 евро плюс храна и осигурен подслон за камериерки, които могат да работят на 8 или 12 часа без почивен ден. 1000 лева е рекламираната заплата за пиколо, рецепционистка, камериерка и кухненски работници в Поморие. На въпрос не правят ли проблем за липсата на почивен ден от Инспекцията по труда в Бургас, посредникът, набиращ персонал блокира профила на репортера на "Монитор", като преди това обясни, че българите на запад на работят при същите условия и никой не прави драма от това.
 
 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Избраха изпълнител за тикет системата на София

Консорциумът „Си Ен Ес- София Тикетинг Систем“ ще изгражда електронната система за таксуване в градския транспорт на София, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Консорциумът е получил 100 точки по изброените в поръчката показатели и е обявил най-ниската цена за изпълнение – 73 248 150 лева без ДДС.

Ваканциите и изпитите - на обществено обсъждане

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година. Графикът е качен на сайта на министерството www.mon.bg