Снимки

В понеделник държавното обвинение съобщи, че Софийската градска прокуратура атакува пред административния съд разпоредби на Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на Столичния общински съвет. Причината е, че хората пропищяха, че не могат сами да решават кой да ремонтира надгробните паметници на техните близки. Че недоволстват от правилата, от цените и лицензиите. Оказва се, че прокурорската проверка е установила, че е създаден регистрационен и лицензионен режим за погребалната и каменоделската дейност с наредба, а не със закон, както е необходимо. „Въвеждането на регистрационен и лицензионен режим по отношение на гражданите и юридическите лица, които желаят да осъществяват погребално-обредна и каменоделска дейност с наредба, пряко противоречи на изискването на чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, съгласно което регистрационен и разрешителен режим за извършването на определена стопанска дейност могат да се установяват само със закон“, категорични са от прокуратурата. Въпреки че няма закон, който урежда такива регулаторни режими, въвеждането им с подзаконов нормативен акт, например наредба на общински съвет, е недопустимо и такива разпоредби са нищожни.

Със сигурност положението е същото и в другите общини в страната. А освен това, на някои места погребалните агенции воюват помежду си като в мутренските времена или пък може би са обект на атаки от желаещи да се намърдат в бизнеса. Безпрецедентна проверка на икономическа полиция започна в Бургас вчера. Тя е провокирана от чисто криминални действия – палеж на катафалка на частната фирма „Авона“ на 8 декември, а през август – колата и офиса на агенция „Гея“. Собствениците на фирмите дори обявиха имената на двама братя, които според тях били поръчали палежа. Дали е така или не, ще кажат криминалистите. Но Икономическа полиция проверява и самите траурни агенции. Много често, като стане въпрос за такава война между фирмите в Бургас, веднага изскача името на Митьо Очите, но според погребални агенти той нямал нищо общо с траурните агенции. Може да е така, но може и да не е така. Далеч съм от мисълта, че Димитър Желязков е единственият виновник за всички битки в морския град и района. Но че в този бизнес има много пари и затова ври и кипи на всички равнища – от чисто криминално, та до институционално, със създаването на незаконни правила, е видно. Създаването на закон за погребалната дейност от години е в периферията на желанието на депутатите от редица Народни събрания. Ясно се вижда, че няма воля. А подозирам, че има интерес да няма воля. Жалко. Законът няма да спре битката за трупове, но ще създаде все пак правила на институционално ниво.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.